tisdag 27 januari 2009

Kort säsong för valfläsk

"Förr hade den svenska skolan mest skolk, svordomar och sen ankomst i västvärlden. På den tiden nådde inte heller den svenska skolan särskilt bra kunskapsresultat. I internationella undersökningar hamnade Sverige ofta i mitten av tabellerna eller lägre än så."
Så beskriver folkpartiet svenska elever och lärare i valet 2006. Kampanjen ackompanjeras med en sagolik bild av ett klassrum som mest liknar ett vardagsrum, med mjuka fåtöljer och fyllda fruktskålar. 14 välartade barn sitter i cirkel och lyssnar andäktigt på sin blonda lärarinna.

En diktaturs propagandaminister kunde knappt utformat det mer förföriskt.

"Sedan maktskiftet efter valet 2006 har det hänt mycket i skolfrågan" fortsätter den påhittige affischmakaren "Numera lämnar nästan inga barn tredje klass utan att kunna läsa, skriva och räkna."

Efter det att valaffischerna städats bort, har flera inslag i radio och på TV smulat sönder Björklunds och folkpartiets vantolkningar av de internationella undersökningarna om skolan. Det är kanske dags att påminna utbildningsministern om de bedrägliga valaffischerna (de finns inte längre på fp:s hemsida) och att det faktiskt fortfarande finns många barn med läs-, skriv- och matematiksvårigheter. Berget förmodar att den nuvarande finanskrisen inte kommer att avsätta annat än neskärningar och minskade resurser (åtminstone för de kommunala skolorna).

Ibland ges vi intrycket att propagandan är grov och brutal och bara anpassad för diktaturer - för de mesta liknar den reklamen; förförisk, subtil och utformas av högst respektabla och välsituerade plankstrykare och gillas av ministrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar