torsdag 5 februari 2009

Maud pratar miljoner (för att dölja sveket)












Självfallet sviker Maud Olofsson och Centerns riksdagsgrupp resterna av det lilla förtroende partiet idag har i antikärnkraftsrörelsen.
Glesbygdspolitiken är sedan länge glömd och talet om Centern som ett folkrörelseparti kan avskrivas i och med Mauds nattliga kupp. Stureplanccentern har helt stöpt om partiet - centerväljare bör svara med att lämna Centern.

För att dölja sveket gör Olofsson som hon brukar - pratar och pratar miljoner kronor. Följande kan kanske imponera på den som inte genomskådat taktiken. Berget citerar SvD:

Enligt Maud Olofsson skickas nu signaler om att energisektorn ska investera i förnybara energislag. Samtidigt blir en effektivare användning av el viktigt och regeringen investerar 300 miljoner kronor i ett energieffektiviseringsprogram.
– Det är första gången Sverige har ett energieffektiviseringsprogram, säger Olofsson.


För oss som aldrig hållit en tiotusenkronorssedel i handen, känns ju alltid tal om si och så många miljoner, nästan obegripligt. Ett sätt att konkretisera miljonprat från ministrar och andra är att föreställa miljonerna som anställda arbetare och tjänstemän. Vad kostar en anställd per år i löner, arbetsgivaravgifter, semesterlön, försäkringar osv.

En arbetare med 17 000:-/mån = ca 300 000 kr), en
tjänsteman med 35 000:-/mån = ca 645 000:- (enligt Nutek). Låt oss i runda slängar säga ca 500 000 kronor för en årsanställd.

Så när Maud Olofsson nu pratar & pratar & pratar om storsatsningar på 300 miljoner kronor (på hur lång tid kan man undra?), så betyder det kanske 600 jobb under ett år. Ställ det i relation till att bara under januari 2009 kickades 17 000 arbetare och tjänstemän.

Lyssna alltså mycket noga innan du imponeras när Maud eller någon annan minister pratar miljoner. Tänk bara 100 årsanställda = 50 miljoner.

Se även den utmärkta bloggen Kildén & Åsman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar