onsdag 25 februari 2009

Om straff

Berget vandrar omkring i staden där som någon sa: "kapitalisterna var kapitalister innan kapitalismen fanns". Promenader i Venedig blir en konstupplevelse i sig med långa skuggor, vackra färger och levande torg.
Stadens blodiga historia känns mycket avlägsen i tidig vårsol.
I en bok läser Berget om hur under åren 1741-1762, hela 73000 döds- eller livstidsstraff mättes ut. Ambulerande snabbdomstolar bestånde av präst, domare, advokat och en bödel drog runt på stadens gator (och kanaler får man förmoda) uppbackade av en polisstyrka, och kastade sig över varje brottsling de fann och hängde honom på stället.
Avskräckande? Knappast, under åren 1758-1769 begicks inte mindre än 13000 mord enbart i den lilla Vatikanstaten.
Siffror att tänka på för dem som idag tror att långa fängelststraff och dödsstraff är en framkomlig väg för att bekämpa brottslighet.

1 kommentar:

  1. Ja, alla undersökningar som jag hört/läst om vad gäller straff i relation till brottslighet brukar visa att mer straff inte för med sig mindre brottslighet utan tvärtom. Är det något fängelser är så är det ju en ypperlig skola i tung brottslighet för de som ännu ej är indragna i detta och ett cementerat utanförskap, vilket blir förödande när de kommer ut igen. Klart att ett samhälle vill skydda sig från de farligaste, men ett skydd kan ju inte enbart bestå i att straffa (så någon blir än mer hatisk kanske och än farligare) om man inte tänkt låsa in "alla" som gjort något på livstid (det tror jag alla inser vore såväl omöjligt som fullständigt absurt omänskligt) eller avrätta en massa (som vi också gjorde i Sverige på 1600-talet, med grymma metoder). Om man verkligen vill skydda sina samhällsmedborgare måste man väl se till vilka miljöer, situationer som är grogrund för ökad brottslighet (som orättvisor, segregation, utanförskap, arbetslöshet - vilket är särskilt viktigt att tänka på idag så man satsar på det offentliga till exempel, med mer personal i skolor, inom vården osv) och göra något åt dessa, inte bara symptomen sedan. Dessutom bör man väl se till att försöka få tillbaka dem som hamnat "snett", precis som någon som skadat sig ska rehabiliterats borde samma sak gälla brottslingar.

    SvaraRadera