onsdag 18 mars 2009

Fursten

En gång i tiden ansågs det modernt att köpa människor och ha dem som slavar för alla tänkbara göromål. Likaså ansågs det högst rimligt att några ärvde hela riken med undersåtar och egendomar.

Idag ser de flesta detta som barbari.

Samtidigt har vi en regering som försvarar en så omodern ordning som att en minoritet kan köpa andras arbete för lägsta möjliga ersättning och dessutom bestämma när dessa ska arbeta, om de ska få arbeta, vad de ska producera och under vilka förhållanden.

Samma regering anser dessutom att de är dessa arbetskraftsköpare som ansvarar för att varor över huvud taget produceras. Längst går näringsministern som stick i stäv med all opinion, försvarar de orimliga bonussystemen. Det är åtminstone lika sanslöst som när kungamakten en gång i tiden fördelade jordegendomar och slott åt svenska adelsmän för deras plundringar i Europa

Förr trodde mången på det blå blodets mystiska egenskaper, numera litar ministrar på den omoderne entrepenörens besynnerliga förmåga att skapa ur tomma intet.

Man undra vad näringsministern har emot arbetare och deras kunnade och yrkesskicklighet? De utgör ju trots alla tjatiga hyllningar till småföretagaren/entrepenören de viktigaste delarna i företagen. Utan dem stannar produktionen och i förlängningen klappar som vi ser - företagen samman.

Berget undrar; vari ligger det moderna i att äga mäniskors arbetskraft och att ärva företag och makt likt medeltida furstar? Vi lever på 2000-talet men har ägarformer, förmögenhetsklyftor som snarast påminner om feodalismen. Världen klarade sig utmärkt utan adeln - överklassen med sin omoderna marknadsekonomi är lika överflödig.

Att inte välja att kontrollera ekonomin
i denna tid, är onekligen mycket efterblivet - varför låta just den lyda under samma minoritetslagar som för de medeltida finansherrarna i Venedig?

Kanske näringsministern snart även föreslår att hela den politiska makten överlämnas åt en furste också?

4 kommentarer:

  1. "Det gäller att hålla kvar vid kapitalismen till varje pris!" tycks vara mantrat.
    Men varför?
    När jag frågar någon förespråkare för detta räknar han/hon upp fördel efter fördel – som bara kommer vissa till del och på andras bekostnad, precis som du skriver – men vägrar se alla enorma baksidor och orättvisor som detta ekonomiska system skapar.
    Jag tror ingen riktigt ser sig själv som en brottsling som utnyttjar andra (om det så är den grymmaste krigsförövare, en våldsverkare, en despotisk förälder, en ekonomisk brottsling, en företagare, politiker eller vem som helst av oss andra som också utnyttjar jordens resurser och andras arbetskraft i t ex tredje världen för att vi ska få massa billiga kläder, saker, godsaker). Hellre ljuger man, blundar man, hittar skäl till att man själv just ska ha de här fördelarna, få göra detta hemska ...
    Men vi måste börja se, välja, agera ... och visionera om något nytt och bättre bortom kapitalismen!
    "Vadå kommunismen eller?" säger någon till mig då och menar att den var en idioti och att den är död. Än kapitalismen då!? säger jag då. Tala om ett sjukt system som behöver bytas ut.
    Fast snart kommer det nog inte gå och lappa och laga längre. Jag tror att de desperata och korkade handlingar vi ser nu är ett tecken på det.

    SvaraRadera
  2. Maria, jag gillar ett gammalt lösen; Socialism eller barbari! Världen är snart övermogen för olika former av socialistiska samhällen. 1900-talets många nederlag för far- och morföräldrars socialistiska drömmar borde äntligen vara över och tiden för demokratiska styrelseskick vara inne. Samhällsbyggen som undviker det totalitära som kan förknippas såväl med pösig, byråkratisk socialdemokrati eller vidriga stalinistiska avarter.

    Som du skriver: Men vi måste börja se, välja, agera ... och visionera om något nytt och bättre bortom kapitalismen!

    Om inte de visionerna slår in, bävar jag för den dagen då världen inte ens går att lappa och laga längre. Bävar, inte för egen skull - men för världens unga generationer.

    SvaraRadera
  3. Jo, den bävan känns förfärlig, att allt kommer att gå åt skogen totalt. I mörka stund rister den hårt inombord, men som den obotliga optimist jag är brukar jag ändå tänka att så länge bara någon enda människa tror och kämpar för solidaritet, omsorg, kärlek, någonstans på vårt klot, så kan och kommer det växa sig starkare och starkare. Och så möter jag sådana titt som tätt, antingen hemmavid, ute i världen eller som här på diverse bloggar.

    SvaraRadera
  4. Så sant - Vi är många, vi är hälften - som sången ljöd en gång - det är faktiskt ännu bättre - Vi är majoriteten.

    SvaraRadera