torsdag 19 mars 2009

Hur vet man att en statsminister tänker ljuga eller slingra sig?

M-ledaren är en mycket slipad politiker. Under lång tid bidade han sin tid för att omsider kunna gripa makten i partiet.

Efter att han agerat Brutus, påbörjades han och den nya ledningen, en slug retorikförändring i moderatpropagandan - tydligast manifesterad i humbugen om "det nya arbetarpartiet" - som trots genomskinligheten, lurat hundratusentals väljare.

Berget menar att lyssnaren/tittaren/läsaren alltid bör vara på sin vakt när Reinfeldt yttrar sig - det är sällan spontant och ärligt - oftast beräknande och välplanerat. Karln slinter sällan med tungan till skillnad mot diverse andra kumpaner i Alliansregimen.

Nästa gång du lyssnar tlll M-ledaren - lyssna efter följande, som ofta förebådar en lögn, mörkande av fakta eller flykt från direkta frågor:

"Återigen" - Detta lilla ord har statsministern förmodligen plockat från Göran Persson som även han använde samma härskarteknik. Imorse frågade reportern Lasse Johansson i P1-morgon statsministern: 15 000 inom vård och skola kommer att bli av med jobben utan extrapengar till kommunerna, vilka effekter kan du se framöver?

Omedelbart kom:

– Återigen, när resurserna blir mindre så kommer det att knacka på allas dörr" från Reinfeldt. I klartext betyder detta: – Ska jag behöva förklara detta en gång till, hör upp!

När reportern frågar – Blir det några pengar till kommunerna nästa år, blir svaret:

– Återigen, vi har givit nio miljarder för innevarande år, det växer ut till tolv ... blablabla

Med andra ord, svara aldrig ja eller nej - tryck istället till reportern med: Återigen!

En annan taktik är varianter på temat:

"Låt oss komma ihåg", "Jag tycker vi ska komma ihåg" eller "Låt oss inte glömma bort".

I klarspråk betyder detta på Reinfeldska; Hör alla, att jag tvingas påminna den oinsatte reportern om vissa grundläggande fakta!

Det kan nämnas att näringsministern med förtjusning lärt sig härskarteknikerna "Återigen" och "Man ska komma ihåg" av statsministern. Själv lägger hon dessutom oblygt alltid till "Jag" till det mesta som beslutats på denna del av jordklotet.

Berget ser att det har skrivits mycket om M-ledarens fras "kärnan i välfärden" som säkert av många kan låta som om Alliansregimen skulle värna om skola - vård och omsorg. Men lyssna till följande
belysande lilla kommentar som M-ledaren råkade yttra i P1-morgon på frågan om hur kommunerna drabbas av uteblivna pengar:

– Men jag vill också påpeka att kommuner och landsting ägnar sig inte bara åt kärnan i välfärdsverksamheter, dom har också en lång rad andra verksamheter.

– Vad ska bort?

– Ja, de är inom ramen för kommunalt självbestämmande upp till kommunfullmäktigeledamöter, kommunalråd och landstingsråd att ge besked om.

M-ledarens korta mening visar på den konservative privatiseringsminister som Reinfeldt alltid varit och är. En man som gärna raserar det mesta av offentligt finanserad välfärd som exempelvis fria boklån, bidrag till musikskolor, teater, idrottsverksamhet, andra kultursatsningar, länstrafik, konsumentrådgivning, miljösatsningar ...

Återigen - varningsflagg!

2 kommentarer:

  1. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4691911.ab

    SvaraRadera
  2. Anonym har skickat en utmärkt länk. Kolla in den.
    Den berättar hur Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svank, handplockat fyra vänner till toppjobb med miljonlöner. Snyggt!

    Minns även vem som tillsatte människan i juni förra året efter att ha kickat Bo Bylund och hur det lät då:

    –Hon är störtskön, om man får säga så! Hon har en härlig personlighet och det i kombination med hennes erfarenheter är toppen, säger Sven Otto Littorin.

    Och vidare:

    – Hennes goda ledaregenskaper avgjorde valet, enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

    Ja du moderatminister - vem står med långnäsa nu?

    SvaraRadera