måndag 2 mars 2009

Löfven, det är hundra år sedan den förlorade storstrejken!















Fyra av fem medlemmar i IF Metall har fått ett lönesänkningsavtal nedkört i halsen. IF Metalls ordförande Stefan Löfven & co har en längre tid i smyg förhandlat med arbetsgivarna utan några som helst mandat. Idag fick medlemmarna reda på denna odemokratiska och toppstyrda undertecknade kapitulation via media.

Några beslutande medlemsomröstningar är inte att hoppas på - Löfven har ju redan karaktäriserat överenskommelsen som ett "undantagstillstånd" som kan räcka ända fram till sista mars 2010. Och om det råder "undantagstillstånd" bör man ju inte sticka näsan utanför dörren. Det är precis detta som Löfven önskar - total passivitet från medlemmarna, frivillig inlåsning.

Det kan vara värt att påpeka att det är hundra år sedan storstrejken 1909 som ledde till ett gigantiskt nederlag för arbetarrörelsen. Storstrejken har kommit att kallats ”de korslagda armarnas revolution” på grund av ledningens passiva hållning.

Dagens IF-Metall inleder våren på samma katastrofala sätt.

– Vi hoppas att svenska regeringen vaknar till nu. Vi och industrin gör vårt. Det är inte värdigt en regering att passivt stå vid sidan av och titta på, säger Löfven.

Så urbota dumt - regeringen har till skillnad mot oppositionen varit sällsynt aktiv - därav det usla läget för löntagarna.

För att försvara det ynkliga agerandet säger Löfven att facket ”skrikit sig hesa” om allvaret i den ekonomiska krisen. Är det månne någon som hört Löfven och IF-Metalltopparna? Svaga pip möjligen - facktopparna har till och med ropat tystare än Sahlin, vilket inte säger litet.

Igår såg Berget Vanja Lundby-Wedin på TV. LO-ordföranden var alldeles till sig för att hon för en gångs skull fick uppträda enigt med riskkapitalisten Christer Gardell mot näringslivets triste talesperson herr Fölster. Idag är IF Metalls Löfven nöjd över att få uppträda tillsammans med fyra arbetsgivarorganisationer. Imorgon kanske Sahlin sluter borgfred med Signhild Arnegård Hansen och Urban Bäckström från Svenskt Näringsliv i TV4:s morgonsoffa.

Med en ledning som denna för arbetare- och fackföreningsrörelsen, är valet 2010 redan kört - varför i hela friden ska folk välja borgarpolitik light?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar