lördag 25 april 2009

För allt i världen - undvik borgfred!

- Det hade inte ha sett ut så här om Göran Persson och Pär Nuder hade varit kvar, sa Fredrik Reinfeldt.

Så gnäller (M)-ledaren och yrkar på "borgfred" inför det svenska ordförandeskapet för EU. Han vill att Sahlin, Ohly och språkrören ska tiga under ett halvt år! Sicken tomte - förmodligen vet inte Alliansregimens boss vad begreppet borgfred innebär.

Berget uppmanar karln att slå upp en ordlista:




Eller kolla Wkipedia:

"överenskommelse mellan annars stridande parter att hålla sams inbördes för att bekämpa yttre fiende."

Man kan undra vilka Reinfeldt upplever som ett hot? Vilka av EU-ländernas ministrar är det han syftar på? Vad är det tänkt att oppositionen ska frambringa för styrkor och vilken yttre fiende är det man gemensamt ska bekämpa?

Är det månne Belgien, Bulgarien, Cypern eller Malta som Reinfeldt upplever som hot? Eller kanske Nederländerna, Slovenien, Spanien eller Österrike?

Borgfred har aldrig gynnat underklassen, bara förhindrat den att nå bättre villkor. Så istället för borgfred borde oppositionen, snarare se till att utsätta Alliansregimen för ett folkligt uppror - att följa islänningarnas exempel.

Just när Reinfeldt lyfter sin eftertraktade EU-klubba bör oppositionen agera; demonstrera, ta fram kastrullerna och driv Reinfeldt på reträtt - se gärna till borgerligheten tvingas avgå vilket skulle genera dem för de närmsta decenniet!.

Det är otvetydigt så att det är inget yttre hot som nu drabbar tiotusentals arbetare och mängder av kommuninvånare - fienden finns i det egna landet och utgörs av den kapitalistiska marknadsekonomin och dess lydregering.



Borgfred tillämpades med katastrofalt resultat under det första världskriget, Partierna i olika länder slöt upp bakom sina egna regeringar och sände ut miljoner soldater till meningslös död. En av de få som talade mot borgfreden var socialdemokraten Karl Liebknecht som ensam i parlamentet röstade mot krediter till kriget. Liebknecht blev efter kriget ihjälslagen av rasande militarister.


6 kommentarer:

  1. Det har väl alltid varit så, att sossarna bara har
    velat, att i rena avundsjukan smutskasta borgarna.
    Kommer sossarna ihåg,att Palme sa då han förlorade valet: " Borgarna ska få ett helvete att
    regera".

    SvaraRadera
  2. Anonym, nu handlar inte politik om något så trivialt som lite avundsjuka. Tyvärr var inte (S)-oppositionen mycket bättre efter valen -76 och -79, bättre än idag men det berodde mer på att arbetarrörelsen inte var lika avrustad som den ä idag.
    Men än det inte försent att med Palmes ord ge Alliansregimen "ett helvete".

    SvaraRadera
  3. Varför låta så hatisk, men detta är så typiskt sossar. Jag känner igen språkbruket , som fanns redan på -50-talet. Tråkigt att makten inte ändrat på detta beteende. Visst ska man opponera men det du förslår är inte rumsret och du vill tydligen hellre ha Ohly med i regeringen om det nu skulle gå så illa.

    SvaraRadera
  4. Soli01, det tillhör de demokratiska rättigheterna att med opinionsyttringar som demonstrationer, protester och till och med strejker se till att en regering som raserar stora delar av vårt samhälle tvingas att avgå och utlysa nyval. Borgerligheten har använt sig av samma rättigheter såväl som en hel del mer odemokratiska metoder för att stoppa förbättringar för folkmajoriteten.

    Hatet, det finner du snarast hos borgerligheten som verkar för sina enklaver; socialt, klassmässigt och etniskt rensade från underklassen.

    SvaraRadera
  5. En majoritet skulle rösta på Alliansen idag. Om de nu är så hemska, betyder det att en majoritet av svenskarna är dumma, eller kan det vara så att du inte har helt rätt kanske?

    SvaraRadera
  6. Anonym, hemska brukar gälla för figurer i skräckfilmer, jag tycker snarare att alliansministrarna i synnerhet de moderata är skickliga på att föra över makt, egendomar och andra värden till sin klass från det gemensamt ägda. Skickliga och lögnaktiga propagandister, därav deras tillfälliga uppgång i opinionsundersökningarna.
    Självfallet har den tysta och avvaktande oppositionens passivitet även spelat in. Minns dock att Alliansregimen regerat mot folkmajoriteten sedan den kom till makten i så gott som varje opinionsundersökning, då ansåg förmodligen "anonym" folket vara "dumma" vilket är hans analysbegrepp.

    SvaraRadera