måndag 20 april 2009

En svensk bläckfisk


För ett tag sedan berättade Berget om den undersökning som branschtidningen Resumé gjort om fyra borgerliga ministrars bakgrund som lobbyister och hur de mörkar sina lojalitetsband med sina tidigare arbetsgivare.

Som Berget trodde, så struntar övrig media i denna nyhet, utschasade av jakten på Wanja Lundby-Wedin.

Nu går Resumé vidare och redovisar i senaste numret ett extremt berondeförhållande mellan i stort sett samtliga ministrar (i synnerhet de moderata) och gräddan av svenska PR-byråer, konsulter och tankesmedjor. På ett helt mittuppslag visas faktiskt ett detaljerat kopplingsschema ned till personnivå över vilka som jobbat ihop, varit ihop, är ihop, är släkt, förtrogna osv.

Det är en fascinerande läsning värd en bred läsekrets. Tyvärr visas inte det intrikata nätverket annat än i pappersupplagan (som finns på biblioteket och förmodligen på nätet nästa vecka). Berget vill dock återge Resumés kommentar om det som tidningen kallar "konsultariet":

De nätverk vi beskriver har byggts under årens lopp och där tidigare kollegor och kollegors vänner blivit statsrådets egna vänner. Aldrig har så många påtryckare haft så starka band till de yttersta beslutsfattarna i staten. Konsultariet har blivit en ny politisk elit - med gräddfil fram till den yttersta makten. Politiken hyllar demokratins ideal, med stor öppenhet. Konsultariet bygger sin verksamhet på slutenhet, där uppdragsgivaren och uppdrag inte är känt för utomstående.

Det är faktiskt märkligt att övrig media hittills ignorerat exempelvis justitieministerns kopplingar till kommunikationsföretag som JKL group, Hill & Knowlton, Telia Sonera eller utrikesminister Bildts bindningar till KREAB, Telia Sonera, Springtime m.fl.


För länge sedan gick "Bläckfisken" en fantastisk teveserie om polisen Corrado Cattanis kamp mot maffian, den italienska storfinansen och alla korrupta politiker. När Berget studerar Resumés kopplingsschema känns det som om reklam- och PR-branschens husorgan är på väg att avslöja en svensk bläckfisk - visserligen inte mordisk som teveserien, men en styggelse för all demokratisk verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar