tisdag 3 februari 2009

8 december 2007

Kom den ekonomiska krisen som en blixt från klar himmel? Det verkar så med tanke på paniken. Dock har många förutspått den, till och med dess omfattning. Utan att vara ekonom kunde även Berget tyda tecknen. I en diskussion för ett år sedan skrev Berget följande som svar mot den av liberala bloggare så hyllade marknadsekonomin:

Alla hittillsvarande ekonomiska system har haft sina brister. Bytesekonomierna kan för 2000-talets betraktare ses som primitivt, men försåg periodvis och länge människor med både mat och tak över huvudet och ibland goda tider.

Dagens ekonomi där en marknad sägs bestämma värdet på allt som produceras - har sina poänger men det behövs inte mycket fantasi för att se hur instabil denna ekonomi är. Lika orolig och stirrig som börspojken som rusar omkring vid TV-inslag från Börsen, lika osäker och instabil är ekonomin.

Värdet på pengarna är fiktivt - 1900-talets historia är fylld av överproduktionskriser, extrema inflationer eller handelskrig - då plötsligt värdet på hedervärda arbeten som att bygga skepp, broar, odla potatis eller bomull, plötsligt sjunker som stenar i hav. De som arbetar förlorar sina jobb, får gå från hus och hem, skördar bränns upp, företag säljs för en spottstyver …


Värdering av människors arbete i pengar är synnerligen ovetenskapligt, relativt och tillfälligt. Minns att bytessamhällena existerat i tusentals år - kapitalismen bara några hundra år med de värsta kriserna och de mest omfattande krigen i historien. Dock ges vi ofta känslan av att vi deltar i det mest utvecklade ekonomiska systemet - skapelsens krona.
Jag är överygad om att 2000-talets ekonomiska kriser ligger nära i tiden, vi undgår inte marknadens svartaste sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar