måndag 9 februari 2009

En fiskehistoria


Många har säkert hört talas om Isabella Lövins bok "Tyst hav" - Berget hör BBC rapportera om en 30-procentig minskning av tonfiskfångsterna i Indiska oceanen och anar slutet på en av de rikaste källorna med tonfisk.

Men något stämmer inte - orsaken finns denna gång att söka i piratverksamheten utanför Somalias kust. Sjörövarna skrämmer undan spanska och franska fiskeflottor och de fartyg som är baserade kring Seychellerna har fått sin fångst halverad.

Med andra ord skulle man i tonfiskens och ekologins namn, nästan kunna utnämna piraterna till miljöambassadörer. Kanske till och med starta piratfilialer från Stilla havet till Nordsjön och ända upp i Bottenviken. Piraterna skulle kunna bli torskens, sillens, rödspättans och koljans vänner

Tyvärr är nu inte sjörövarna ute i miljöns tecken - snarare bordar de fartyg på grund av den katastrofala situationen på Afrikas horn - ett arv från kolonialismen då länder som Frankrike, Italien, England skapade kaoset.

Tonfisken kanske får en tids tillväxt tack vare piraterna - de spanska och franska flottorna drar sig tillfälligt österut efter fångst (i väntan på patrullbåtar). Det blir dock sämre tider för Seychellerna och andra länder som baserar sin ekonomi till stor del på fisket. Än värre, priserna på fisk stiger till de fattigas nackdel.

En nyhet har onekligen många dimensioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar