söndag 8 februari 2009

En ska bort!

Berget tittade på TV, friidrott från Gent i Belgien.

Vilken är egentligen anledningen till att ett 100-meterslopp avgörs efter bara något försök och på knappt tio sekunder? Programmakarna på de femtioelva tv-kanalerna har här en mission att fylla. Varför inte stöpa om idrotten i den moderna tidens tävlingsform?

Löparna startar (naturligtvis efter att ha ställts inför en rad meningslösa frågor) med försökslopp. Därefter avgör jurymedlemmarna (trevliga eller obehagliga, kompetenta eller inkompetenta) eller tevepublikens telefonröster (kanske en kombination?) vilken löpare som måste lämna löparbanan. Vänta därefter en vecka och upprepa mönstret i detalj i två månader tills bara en 100-meterslöpare återstår.

Det är ju på detta sätt kanal efter kanal fyller sina tablåer. Från Top Model till Fear Factor. Från Hell's kitchen till Let's dance. Från Sveriges värsta bilförare till Melodifestivalen. Till och med gemytliga Mästarnas mästare bygger på samma upplägg; en ska bort!

Så rösta bort den med fobier, den osäkre, den klumpige ... eller tvärtom, rösta hem den som klarar proven bäst. (Så crazy, tänkte konceptmakaren).

Berget funderar om det inte går att vrida programidén ett varv närmare verkligheten.

Placera tv-team på någon av till exempel Volvos enheter. Följ utvecklingen i månader. En vecka ska 300 bort. Presentera alla som ligger i farozonen och låt sedan svenska folket med den demokratiska telefonrösten eller SMS, avgöra vilka som ska förlora sina jobb. Låt några skojfriska gubbar som landshövdingarna Björck och Eriksson leda härligheten tillsammans med några kuttersmycken från någon gammal Robinson- eller Big Brothersäsong.

På detta sätt kanske den nuvarande tv-trenden - En ska bort - ersättas med den mer verklighetstrogna; 400-500 ska bort varje dag!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar