söndag 1 februari 2009

Skyldig eller ...


Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) publicerad i Svd, kan vi konstatera en femprocentig ökning av brottsligheten under 2008. Bedrägerier på nätet har till exempel ökat med hela 52 procent, bankrånen fördubblats och butiksrånen ökat med 25 procent.

Om man skulle tillämpa den borgerliga regeringens eget sätt att använda statistik på ett slarvigt och populistiskt sätt - vore följande slutsats utifrån BRÅ:s statistik alldeles korrekt:

BRÅ:s statistik visar att detta beror på Alliansens politik och regeringens ointresse av att ta itu med brottsligheten.

Förutom utbildningsminister Björklund som får anses vara regeringens expert på att vantolka statistik, brukar Maud Olofsson vara lika ovarsam i sina tolkningar.

Under den sista politikerdebatten inför valet 2006 angrep hon Göran Persson för att Sverige hade så många våldtäkter och att kvinnor utsattes för våld i samhället. Med hjälp av statistik över en ökning av antalet anmälda våldtäkter, insinuerade Olofsson mycket grovt att detta var socialdemokratins fel.

I linje med Olofssons och Björklunds inställning till statistiska fakta, förväntar vi oss nu att Alliansen naturligtvis tar på sig skulden för att ha bidragit till den femprocentiga ökningen av brottsligheten och synnerhet, bank- och butiksrånen.

Eller?

Berget förmodar att antagligen kommer ministrarna hellre poängtera 1270 färre cykelstölder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar