fredag 6 mars 2009

8:e mars på söndag



På söndag är det den 8:e mars. Berget noterar att även Mauds Centerkvinnor i Stockholms stad ska ha ett möte. Frågan är om det går att hamna så mycket längre från Petrograds arbetarkvinnor 1917, från revolutionära feminister som Clara Zetkin och Rosa Luxemburg och de militanta suffragetterna?

Under läsvärt (till vänster) vill Berget tipsa om tre böcker.

Boken om den minst kända systern Sylvia Pankhurst är en favorit. I vanliga fall brukar mest mamma Emmeline och systern Christabel lyftas fram som suffragettrörelsens hjältinnor.

Den militanta kampen för kvinnlig rösträtt med hungerstrejker, fängelsedomar och tvångsmatning som ingredienser fördes av hela familjen Pankhurst - minde känt är att när första världskriget bröt ut, var det bara Sylvia som fortsatte kampen.

Mamma och syster Christabel krävde ett omedelbart stopp för all militant rösträttsaktivism och ett stöd till den brittiska regeringen mot den "tyska faran". De uppmuntrade de unga männen att gå ut i krig.

Sylvia däremot fortsatte agitera för kvinnlig rösträtt och mot kriget - Det är mod!

Så istället för att kräkas när Olofsson pratar om kvinnligt entrepenörsskap och jämställdhet i finansskrisens bolagsstyrelser - läs om suffragetten och socialisten Sylvia Pankhurst, den radikala mexikanska fotografen Tina Modotti och de modiga sovjetiska kvinnorna under Stalintidens terror.

1 kommentar:

  1. Den vill och ska jag läsa! En gång för länge sedan, i min ungdom, gick det en engelsk BBC (tror jag)-serie om de engelska sufregatterna på teve och jag blev helt fängslad av just Sylvia Pankhurst. Den kunde teve visa igen!

    SvaraRadera