fredag 6 mars 2009

Att "revbena"

Istället för Settmansk "Så ska det låta" fastnar Berget för K special om konstnären Ester Henning (Även i SVT2 8/3 och SVT2 11/3). För hundra år sedan drömde hon om att bli skulptör men hon hade allt emot sig. Hon var kvinna, fattig och sjuk. Ester kom att leva på mentalsjukhus i över 60 år. Där skapade hon konst av sin slutna värld: sköterskor, patienter, utsikten från sitt fönster.

Det är ett makalöst program i all sin sorglighet och ett briljant porträtt av en konstnär som kunde mäta sig med en Chagall, Kirchner, Schiele, Kokoschka och många andra expressionister.

Det som berör mest är ett avsnitt där även Esters syster tas in på Beckomberga och dör i TBC efter några år utan att systrarna får mötas.

Bergets
tankar går då åt ett helt annat håll.

Detta är Bergets morfars syster Signe och modern Josefina. Det är på våren 1925 och Josefinas man Emil ska strax begravas. Signe kommer senare att få TBC och isoleras på Sandträsk sanatorium nordväst om Boden. Hit kommer över 30 000 smittade och en stor del dör isolerade i källarvåningen efter att ha "revbenats" och under sista veckorna fått syrgas. Signe är en av dem.

För den som vill utmana glättigheten och lyssna till verkliga öden, hör Maria Lindgrens omskakande program:

"Huset som sett så många dö"

Finns att ladda ned - här.

Minns att var tionde svensk drabbades av denna sjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar