söndag 1 mars 2009

Den nya läkareden


En hyrläkare kostar generellt dubbelt så mycket som en tillsvidareanställd läkare, läser vi i DN. Det stämmer precis med de rykten som Berget hört under lång tid om stafettläkare med löner kring 100 000 kronor i veckan. DN skriver:

Medianlönen för en specialistläkare i Uppsala ligger på cirka 50.000 kronor i månaden. Det är vad vissa hyrläkare kan tjäna på en veckas arbete, vissa ännu mer.

1,8 miljarder kostar dessa "stafettläkare" och kostnaderna bara stiger.

I det län som drabbats värst av denna snyltande verksamhet; Gävleborg, betalar varenda kotte från spädbarnet till den gamle på dödsbädden - 587 kronor till stafettläkarna.

DN skriver:

Rustan Rimner har arbetat som hyrläkare sedan 1999 och har inga planer på att återgå till en fast anställning. "Man kanske framstår som sniken, men så länge landstingen inte är beredda att betala lika hög lön som jag har nu fortsätter jag gärna som hyrläkare", säger han.

Ja, han sa det själv - sniken!

Hans uttalande mot landstinget är enligt Berget snarast att betrakta som utpressning!

En påminnelse om de första raderna i den så kallade läkareden:

"Jag försäkrar på heder och samvete att jag i min läkargärning skall sträva efter att tjäna mina medmänniskor och respektera humanitetens principer. Mitt mål skall vara att vårda och främja hälsa, att förebygga sjukdom samt att bota sjuka och lindra deras plågor."

Ersättes kanske i fortsättningen med stafettläkarens nya:

"Jag försäkrar på heder och samvete att jag ska tjäna den som betalar bäst!"

10 kommentarer:

  1. Att man som läkare ska hjälpa människor betyder inte med automatik att man ska behöva ta skit från det politikerstyrda landstinget, ej heller att man skall sälja sin arbetstid till underpris; redan i Danmark och Norge kan man ju få dubbelt så bra betalt (högre lön och lägre skatt), oavsett om man är läkare eller sjuksköterska.

    För övrigt är det hyckleri att säga att vissa yrkesgrupper inte ska få försöka få en rejäl lön för sitt arbete, samtidigt som andra yrkesgrupper skall få göra det.

    I dagsläget tjänar läkare ungefär som snickare, rörmokare eller industriarbetare (särskilt när man mäter över en livstid) fastän dessa yrken kräver betydligt mindre kvalificering och ingen högre utbildning (inkomstlösa år och studieskulder).

    Utvandringen från Sverige nådde rekordnivåer 2007 (vet ej hur det gick 2008). Det är inte svårt att gissa att det rör sig om läkare, sjuksköterskor, civilingenjörer och andra arbetare som inte värderas särskilt högt av det svenska samhället i jämförelse med den uppskattning de får utomlands.

    Det är ni jantelagare som bär ansvaret för att Sverige är ett sjunkande skepp som varje icke fastbunden kvalificerad arbetare gör sitt bästa för att lämna!

    SvaraRadera
  2. Anonym tror att rörmokaren och läkaren är jämbördiga lönemässigt. Enligt SCB har rörmokaren 23 000/mån och läkaren 47 600/mån. Stafettläkare kan kvittera ut över 100 000 kr i veckan. Med andra ord pratar den anonyme sk Bullshit.
    Vad gäller läkarens och rörmokarens övriga sociala status och ställning kan ju den anonyme fundera.
    Om utvandringen gissas det - men om nu folk med 50 000 till 100 000 kr/månaden inte är nöjda med livet i landet - så dra! Vi är få som saknar er.
    Till sist släpar den anonyme fram stackars Sandemose och hans Jantelag. Varje orättvisa brukar av borgerligheten försvaras med att de som kritiserar är endera avundsjuka eller så blir det någon paragraf ur "En flykting korsar sitt spår". Det vore bättre om anonym läste den utmärkta boken så kanske Sandemoses ord framstår på ett korrekt sätt och i ett rimligt sammanhang.

    SvaraRadera
  3. Ibland brukar folk också komma dragandes med "den svenska avundsjukan" och vara upprörda över den, vilket jag tycker är den mest missvisande benämning och smutskastning som finns över en önskan om vanlig hygglig rättvisa, ett försök att skapa ett jämlikare och mer solidariskt samhälle. Att påtala och kämpa mot förfärande orättvisor är aldrig Jantelag eller svensk avundsjuka. Den svenska avundsjukan borde heta den svenska rättvisesträvan, med vilken strävsamma och underbetalda generationer före oss inte bara krävt mer lön för sitt hårda slit i till exempel fabriker utan också själva avstått från löneökningar för att få ett trygghetssystem för alla, för den som blir sjuk, skadar sig, blir arbetslös osv.
    Tack för att "den svenska rättvisesträvan" åstadkommit så mycket och må den inte gå i graven för att somliga begabbar den med helt missvisande ord!
    Det här skulle jag vilja se en hel folkrörelse kring, artikelserier osv, som lyfter locket av gnället över den svenska avundsjukan.

    SvaraRadera
  4. Maria, jag gillar din definition "Den svenska avundsjukan borde heta den svenska rättvisesträvan".

    Så varje gång någon i fortsättningen mumlar om Jante eller avundsjuka - svarar vi - Nej, din spelevink - det handlar faktiskt om rättvisa!

    SvaraRadera
  5. Det finns de som går över till att bli hyrläkare eftersom det innebär att de får jobba mer med patienter än om de är fast anställda. Man slipper massa internmöten, fortbildningar och omorganiseringsarbete som du måste delta i som fast anställd och kan istället koncentrera dig på att göra det du utbildade dig för dvs. serva enligt läkareden istället för att sitta fast i byråkratiskt pappersarbete.

    SvaraRadera
  6. Ja du Anonym, det där tror jag inte en sekund på. Det är inte läkareden som hägrar, utan stålar. Som du skriver så slipperar dessa staffettare och hyrläkare nödvändiga möten, fortbildning och organisation och kan koncentrera sig på den privata ekonomisk sidan.

    SvaraRadera
  7. Ja du får väl ha din syn, men att tro att alla hyrläkare är det med enda syfte att tjäna pengar är orimligt och väldigt onyanserat. Jag är ingen förkämpe för fler hyrläkare, men de är tyvärr nödvändiga för att korta vårdköerna nu när vi har en läkarbrist. Uppenbarligen finns ju behovet eftersom de bara ökar. Så satsa på fler läkarutbildningar! Och en annan sak.. Hur kunde det dubbla av 50.000 i månaden bli till "mer än 100.000 i veckan"?? Var det en omedveten miss, spekulationer eller medveten faktamanipulation? I texten du hänvisar till står inget om 100.000 i veckan. "Mer än 50.000 i veckan" kan lika gärna vara 60.000 och det är en jävla skillnad.

    SvaraRadera
  8. 50.000 i veckan är oskäligt, 60.000 är ännu jäkligare och kring 100.000 bedrövligt. (Just 100.000 kr har en kollega bekräftat att en hjärtläkare kan få). Att begära och få 50.000 kr i veckan, anser jag visar på en brist på moral och stor snikenhet.
    Dock håller jag med Anonym i ett avseende; massutbilda läkare och ge dem fasta jobb. Då kanske dessutom läkarlönerna kan hamna på en rimligare nivå - kanske en bit högre än en kvalificerad industriarbetares. Hyrläkareriet bör däremot omedelbart förbjudas såväl som friskolorna.
    Och visst - det finns hyrläkare med ytterligare ambitioner men de feta sedelbuntarna är onekligen grunden.

    SvaraRadera
  9. Enligt Uppdrag Gransknings reportage har Läkarförbundet
    länge motarbetat en ökning av antalet som utbildas till läkare.
    Det är förstås inte de som bestämer men ambitionen är tydlig,
    färre läkare driver upp lönerna.

    SvaraRadera
  10. Ur läkarförbundets etiska regler som deras medlemmar förväntas hålla sig till:
    18. Läkaren får inte låta sig påverkas av otillbörligt förvärvsbegär och inte utföra annan undersökning och behandling än vad som är medicinskt motiverat. Arvodet ska anpassas efter prestationens art och omfattning.
    Är väl en definitionsfråga, men det är väl inte orimligt att ha merparten av anställda läkares inkomst som jämförelse och då kan i alla fall jag tycka att stafett/konsultläkare har ett otillbörligt förvärvsbegär som inte är anpassat efter prestationens art och omfattning då de sällan tar ansvar för patientens fortsatta vård eller ta hand om provresultat.

    SvaraRadera