torsdag 26 mars 2009

Dröm om solsken Schlingmann

– Jag efterlyser ett näringsliv som kliver fram och bestämmer sig för att bli en aktör som bidrar till att ta Sverige ur krisen. Ägare som tar långsiktigt ansvar. Företagsledningar som förstår att vara förebilder för många och därför agerar därefter. Aktörer som utvecklar det goda ledarskapet där varje medarbetare synliggörs och tas tillvara.

M:s kostymör Per Schlingmann i dagens SvD.

Ja, vad ska man säga. Schlingmann är naturligtvis en opportunist som nu när nu drevet går mot LO i bonusaffären, vill låta M framstå som det fromma och bussiga partiet. Visst, han kommer säkert och få lite skit från några hysteriska företagare som inte accepterar minsta kritiskt påpekande men Schlingmann (en av maskörerna bakom M som arbetareparti) räknar med större vinster. Schlingmann och i skuggan (som vanligt) Reinfeldt, hoppas på att kunna lura över hundratusentals (S)-väljare som med rätta är förbannnade på LO-ordföranden.

Schlingmanns sliriga förhoppningar (som knappast är annat än meningar taktiskt staplade till ett debattinlägg) är för övrigt ren humbug.

• Svenskt näringsliv varken kan, har förmågan eller vill ta Sverige ur krisen. Krisen är internationell och avgörs av de starkaste kapitalistiska aktörerna; svenska företag får möjligen slåss om smulorna.

• Att tro att några av de svenska kapitalisterna skulle ta långsiktigt ansvar är som att vandra tillbaks 150 år i tiden, då hade Schlingmanns förhoppningar möjligen varit trovärdiga. Kvartalskapitalismen styr, börsen fluktuerar sekund för sekund, långsiktighet och marknadskrafter är en självmotsägelse.

• Schlingmann må tro lika gärna tro på tomten som att tro på de svenska näringslivstopparna som förebilder - Wanja Lundby-Wedin betalar just priset för allt för mycken samvaro med dessa herrar - det är ju också mot dem som det folkliga raseriet
i första hand borde riktas mot. Om inte stora delar av det borgerligt styrda media älskade att gå i drev mot allt som har minsta anknytning till arbetar- och fackföreningsrörelsen - skulle det vara näringslivstopparna som just nu fick schavottera.

• Att dessutom tro att dessa herrar
i dessa tiderskulle stå för ett gott ledarskap är bara fånigt och att påstå att de skulle synliggöra sina medarbetare annat än som kommande varselsiffror är lika dumt.

Schlingmann målar en bild av en kapitalism med mänskligt ansikte - det är givetvis en förfalskning. Hans tidigare målning av M som det nya arbetarpartiet visade sig vara lika trovärdig som en Picasso-målning signerad Per Pikasså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar