fredag 27 mars 2009

Fattig? Tja, då tar vi lite billigare piller!


Wingless uppmärksammar i sin kommentar Berget om det faktum att lågutbildade och människor med låga inkomster får sämre vård, undermålig medicinering och tvingas genomgå föråldrad behandling.

Folkhälsominister Maria Larsson, socialminister Göran Hägglund, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson - det här ansvarar ni för. Genom att inte agera ansvarar ni för följande outhärdliga situation, Berget saxar från Sveriges radios hemsida:

"Konkret innebär det till exempel att lågutbildade personer med lungsjukdomen kol ofta får en mer omodern behandling. De får exempelvis kortverkande luftrörsvidgande medel i tablettform, som inte längre rekommenderas, medan människor med högre utbildning oftare får långverkande nyare mediciner.

I äldrevården får högutbildade nyare mediciner än lågutbildade och i cancervården finns stora skillnader i överlevnad mellan kvinnor med hög och låg lön, berättar Marianne Granath, sektionschef vid SKL.

– Ja, där har vi tittat på hur man lever efter diagnosticerad bröstcancer. Och där visar det sig att överlevnaden för dem med högsta inkomster ligger på 76 procent efter tio år, men de med lägsta inkomster ligger på 35 procent ungefär efter tio år. Så det är ju en väldigt stor skillnad, och det kan man ju fundera på vad det beror på och varför det blir så här."

Se även på Wingless inrådan
AB:s Lågavlönade får sämre vård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar