fredag 27 mars 2009

Ulla Hamilton, en rejäl moderat - en sån som de brukade tillhandahålla förr i tiden!


Berget läser om borgarrådet som inte vill delta i följande arrangemang som hon kallar ett "entimmasjippo":

Lördagen den 28 mars 2009 klockan 20.30 släcker miljontals människor över hela världen ljuset i en manifestation för klimatet. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under 1 timme – kan du vara med och sända en signal till världens makthavare att de vid FNs klimatmöte i Köpenhamn i december ska våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden.

Hamilton började sin karriär 1982-1983 som 24-årig ordförande i den dyngkonservativa studentföreningen Heimdal med sina "hornstötar" och "midvinterblot". Sedan dess har hon avancerat i samhället och tagit en svängom i Svensk Näringsliv som kommunikationschef (sic!) och i de moderata kretsarnas innersta prång.

Numera är hon ökänt borgarråd för miljö- och fastighetsroteln i Stockholm. Här har hon utmärkt sig för att bantat miljöförvaltningen, stoppat bildandet av nya naturreservat och sålt bondgårdar och skogar som stan äger. Vidare sett till så att Fortum sluppit ifrån miljökrav från Miljöförvaltningen för sina läckor i sitt stadsgasnätet. Samt motsatt sig cykelfält och cykelbanor som enligt Hamilton skulle försämra "framkomligheten". Osv, osv ...

Dessutom kommer vi ihåg henne som den som drev igenom den privata upphandling av sophanteringen och som låg bakom attackerna på renhållningsarbetarna. För övrigt vill hon gärna inrätta städkommandon av arbetslösa som ska städa och sanera klotter.

Så det är inget att förvånas över att denna parodi på miljöborgarråd vänder sig mot "Earth Hour – släck för en ljusare framtid".

"Earth hour" startade som en lokal klimatprotest i Sydney så sent som 2007 - och redan i år väntas den bli den största globala manifestationen i historien.

Paris släcker ned Eiffeltornet, Canada Niagarafallen och Rio sin Kristusstaty. Över 80 länder, 1 400 städer och en miljard människor över hela världen - varav en miljon svenskar - väntas släcka sina lampor en timme på lördag. 100 svenska kommuner deltar också. I Göteborg kommer utrotningshotade djur gå omkring på gatorna.

Till och med monarkin hakar på och släcker ned Stockholms slott.

Men Hamilton håller inte med:

– "Släck lamporna och rädda världen" är inget bra budskap, och skrämmer snarare bara upp människor och hon tänker låta Stockholms stadshus bada i ljus som vanligt.


Egentligen är det bra att moderater som Hamilton finns, tycker Berget. Ulla Hamilton är en riktig moderat, ingen slingerbultande Schlingmann eller falsk som vatten-Reinfeldt. Hon gapar gladeligen ut sitt förakt på ett oförblommerat sätt som i morse i P1 Morgon där hon hånar aktionen som ett "entimmasjippo" och raljerar om vilken mening vore det om hon "gick till stadshuset och tände det för att sedan släcka det?"

Låt oss släcka ljuset - i mörkret kanske Hamilton inser att människor vill göra mycket för miljön.

Hamilton kan försöka dölja sin arrogans med tomt skryt och Berget kan inte låta bli att servera årets syftningsfel:

Ulla Hamilton i P1:

"Vi har de tuffaste kraven i hela världen när det gäller att minska klimatutsläppen i Stockholm"

Förmodligen, vem fasen annars har krav på sig att minska klimatutsläpp i Sveriges huvudstad; Piteborna, franska bönder eller kanske fattiga i Burkina-Faso?





9 kommentarer:

  1. "Till och med monarkin hakar på och släcker ned Stockholms slott." Och vad drar man nu för slutsats av det.

    SvaraRadera
  2. Anonym, ingen annan än att de såväl som många kändisar vill fjäska för alla som bryr sig om miljön.
    Det intressanta är faktisk tjurskalligheten hos en äkta moderat med spelat miljöengagemang ställt i kontrast till entusiasmen i exempelvis sexan i Skepptuna skola. Där har elever och lärare engagerat sig i "Earth hour" och haft lektioner präglade av växthusgaser, energibesparingar och tankar om framtiden. Klockan halv nio i kväll är det examen – då släcker de ned för klimatet.

    Eller som en av eleverna i sexan säger till DN:

    – Det är ju jättecoolt. Hela jorden gör samma sak på en gång!

    Till skillnad från citronen i Stadshuset; moderaten Ulla Hamilton.

    SvaraRadera
  3. Gammelmoderaterna är vår tids dinosaurier - duktiga på att bröla och stampa ner sin omgivning men snart utdöda.
    Jag har betydligt mer respekt för Schlingmann och Reinfeldt, även om de också var lite miljöpatetiska innan de skakade av sig gammelmoderaternas ideologiska komposthög...

    SvaraRadera
  4. Kandisen, respekt för Hamilton, Reinfeldt eller Schlingmann saknar jag helt - dock är det alltid bättre när den politiske motståndaren öppet står för sina åsikter istället för att behandla politiken som ett reklambudskap smart och oärligt förpackad. M som arbetarparti är ett exempel, nyspråkskonstruktioner som "utanförskap" och "arbetslinjen" andra.

    Det vore onekligen hederligare om Reinfeldt klev fram ur skuggorna och sa som han tycker:

    "De som lever på bidrag eller är ovilliga att acceptera erbjudna arbeten skall göra detta väl medvetna om att det kan leda till att ingen standard garanteras. Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras."

    Schlingmann är bara Reinfeldts hantlangare (mer att likna vid en kreatör från en borgerlig tankesmedja eller PR-byrå) som har i uppgift att testa hur långt M kan gå i närheten av (S)-retoriken, utan att tappa sin reaktionära bas.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet. Du har talang.

    SvaraRadera
  6. Anonym, som Jean-Paul Marat skulle ha sagt: Merci (Nej, det skulle han förmodligen inte ha sagt, men det gör Berget).

    SvaraRadera
  7. Debatten i P1 var rätt pinsam, men mest för Yvonne Ruwaida imo. Trots att jag utan tvekan känner ett engagemang för en bättre miljö och dessutom drar mig betydligt närmre mp och v än m, så håller jag lätt med Ulla Hamilton; det hela känns bara som en typisk medelklass-feelgood-sak (precis som Buy Nothing Day).

    SvaraRadera
  8. Det är möjligt att Willie tycker att delta i en aktion som Earth Hour inte alls räcker och önskar mer drastiska åtgärder. Kanske Wille som Berget, vill att energibolagen ska förstatligas, att kärnkraften stoppas och att hårda lagar införs som till exempel expropierar de företag som bryter mot utsläppsregler och dessutom överför ägarnas rikdomar till det offentliga?

    Men det bör ju inte hindra honom från att delta i en aktion som uppmärksammar klimathotet.

    Även om man som Wille tycker att Earth Hour är otillräckligt (vilket naturligtvis inte minst initiativtagarna också känner till) behöver man ju inte göra gemensam sak med Hamilton som säkert kommer att tända några extralampor klockan 20.30 ikväll.

    Vi andra släcker, vi har ju inte något emot att vara några bland miljoner andra. Att sitta vid sidan om i med tända lampor verkar snarast väldigt egotrippat och småborgerligt.

    SvaraRadera
  9. Ja, allt vad vi kan göra är ju egentligen otillräckligt! Särskilt en och en. Men om vi nån gång får med oss många att göra något tillsammans, många som annars aldrig kommit på tanken, aldrig försökt, så kanske man vunnit lite spirande engagemang lite varstans, lite medvetenhet för miljöfrågor och för (inte minst viktigt) att kollektivet är viktigt. Att det behövs många för att åstadkomma saker och ting och att det kan gå. Ett spirande hopp om en möjlighet helt enkelt.
    Den där sjätteklassen får till exempel mig att tänka på den underbara lärare vi hade när jag gick i gymnasiet i naturkunskap som lät hela vår klass jobba med energi, alternativa, allt i förhållande till kärnkraften inför den stora folkomröstningen på den tiden. Vi lärde oss massor! Om miljö, energi, om att ta reda på saker själva, om att kunna jobba bra tillsammans med andra, och att lära oss av varandra och lyssna på varandra. Även om det kanske inte höll hela vägen, det var ju bara under ett år och i ett ämne ... Men jag som var för kärnkraften innan ändrade åsikt då - vilket vår nuvarande utbildningsminister (som gick i samma klass) också gjorde (även om han tydligen har ändrat åsikt tillbaka igen och är för kärnkraft numera; vilket dock visar att han kan, ändra åsikt (men kanske det är för lite av kloka lärare och bra grupparbeten i riskdag och regering - de kloka lärarna (forskare och andra) kanske de bara möter alltför korta stunder i något teveprogram och då blir det bara prestige och polemik).
    Jag tror snarare att det behövs mer av folkbildande gemensamma engagemang än mindre, även om de ibland kan tyckas jippobetonade.
    Så dundra vidare Berget, och alla andra!

    SvaraRadera