söndag 8 mars 2009

Majoren leker jämställd









Det är den 8:e mars och även Majoren leker jämställd.

–Småbarnsfamiljerna är de som är mest klämda mellan yrkeskarriärer och ansvaret för barnen och att kunna få avlastning i vardagen är viktigt. Och det är det särskilt angeläget för kvinnor eftersom vi vet att huvuddelen av hushållsarbetet utförs av kvinnor
, sade partiledaren på FP:s möte.

Förslaget, som givetvis mottas positivt av de övriga i Alliansregimen, är till för att subventionera överklass, karriärister och slöhögar - så de slipper göra självklara och enkla ting som att städa toaletten, klippa villagräsmattan eller stryka en skjorta. Varför i hela friden ska dessa subventioneras?

Låt istället pengarna gå till människor som av ålder, handikapp eller sjukdom behöver hjälp i hemmet. Berget menar att skattepengar ska användas för att tillgodose dessa människors behov - allt från att handla, städa, bädda, klippa gräsmattan, sätta upp gardiner, skotta snö, byta trasiga lampor - You name it - drabbade ska inte behöva tigga efter ynkliga hemtjänsttimmar utan få rejält med hjälp.

Vi som arbetar, ska med glädje och med våra skattepengar stå för betalningen för att göra deras liv lättare.

För den som är sjuk, handikappad eller gammal kan triviala uppgifter vara oöverstigliga. Dessa grupper skiter dock borgarna i. Majoren och hans kumpaner talar bara för sin egen krets.

Berget håller sällan eller nästan aldrig med Linda Skugge - men läs följande lysande rader från hennes krönika i Expressen 17 mars 2007:

“Här ska ni få en snabblektion i hur man städar inför att man får besök:
Dammsug och vädra. Duscha av toans sittring och torka av toan (med engångstrasa), använd starkt medel. Tvätta handfat med starkt medel. (Nej jag tror inte på såpa, i detta fall skiter jag i miljön). Och viktigt: BYT handdukar. Det finns inget värre än att komma hem till folk och så har handdukarna hängt där ett par månader och sprider pest.
I köket ska disktrasan bytas och köksbordet ska torkas av med REN trasa och starkt medel.
Diska och ställ in all ren disk. Dessutom spreja alla kranar med starkt medel.
Krångla inte till det. Byt handdukar och disktrasa ofta och håll det rent. Hur svårt kan det vara?”

Den dag hjälpbehoven hos sjuka, handikappade och äldre är lösta - kan vi snacka hushållsnära tjänster. Idag är det ett hån som inte har ett jota med jämställdhet att göra.

Symtomatiskt var hur Majoren fick tunghäfta när radioreportern frågade "Och vem ska städa hos städerskan?"

2 kommentarer:

  1. Ja, vem ska städa hos städerskan? Oftast en hon, kanske ensamstående med flera barn, och/eller invandrare som inte får kollegor att prata svenska med i jobbet och "integreras" där utan snarare segregeras än mer genom sådana hemjobb. Och så får städerskan garanterat låg lön för sitt slit hos andra så hon själv aldrig ens skulle komma på tanken att ta hjälp hemma för egen del. Hur blir det med arbetarskyddet, i alla dessa hem, vem kollar det?
    Småbarnsfamiljernas dilemma idag finns det andra sätt att lösa, om man verkligen vill det. Diskussionen om 6-timmars arbetsdag borde dammas av för denna grupp, och då så att det inte ska komma en städerska utifrån utan att pappan och mamman kan dela lika.
    Om man verkligen vill underlätta för småbarnsmödrar i så fall så borde det införas en lag om att småbarnspappor (ja, mammor också förstås) inte får arbeta övertid, och då inte mer än 30 timmars vecka. Då kanske jobben dessutom räcker till fler.
    Och precis som du skriver Berget så finns det ju så många behövande som verkligen inte få hjälp idag, människor som faktiskt inte kan klara en massa saker själva. Det är de - om några - som vi ska stötta med skattepengar. Inte de som kan städa själva. Dessa får väl betala för det, eller ha det lite skitigare.
    I förlängningen kan man ju också fråga sig varför just städning ska subventioneras på detta sätt? Varför inte andra branscher? Om vi nu har en massa kulturarbetare till exempel som inte kan försörja sig, skådisar, konstnärer, författare, musiker osv, så kunde de väl få fler sådana uppdrag. Alltså inte städa hemma hos de som kan städa själva utan gå hem till dem som inte kan komma själv till museer, teatrar, konserthus, bibliotek och "uppträda" för dessa. Ett författarbesök hon Helge 87 år, med högläsning och litteraturprat, en musikerstund hos Anna 83, en konstnär som kommer till Josefine, 27, som får ångestattacker och aldrig kommer ut ...
    Dessutom tycker jag att man skulle kvotera in inte bara fler kvinnor i börsbolagen utan också konstnärer/kulturarbetare som där kunde få en stadig ersättning samtidigt som de kunde få styrelsefolket att kanske tänka i lite nya banor.

    SvaraRadera
  2. Maria, jag håller med dig fullständigt och gläds åt din härliga kommentar "betala för det, eller ha det lite skitigare." Städhysterin är verkligen fånig och påminner mig om Maud Olofssons lyriska uttalande i valrörelsen för att hylla pig- och drängbidragen till överklassen: "känslan av att komma hem till ett nystädat hem på fredag." . Jag väntade nästan på Kronfågels välkända jingel "Kyckling på fredag".

    Ditt förslag om subventionerad kultur är mycket bra och jag tänkte skriva om det i ett inlägg längre fram.

    SvaraRadera