måndag 23 mars 2009

... och så blir det bröllop (eller revolution)

Söndagen den 19. Hos konungen. Medtog 800 livres och sigillen. Stannade på slottet från klockan 11 till midnatt.

Året är 1791 och den svenske adelsmannen Axel von Fersen konspirerar med det franska kungaparet om den flykt de ska inledda nästa dag. Planen är att ta sig till Metz och samla kontrarevolutionen. Målet är att störta nationalförsamlingen och riva upp den för adeln och monarkin så föraktade "Deklarationen om de mänskliga och medborgerliga rättigheterna". Dessutom att få tyst på de lägre klassernas rop på ”Frihet, jämlikhet och broderskap”.

Berget menar att det är lite humor att kronprinsessan Victoria och Daniel Westling valt von Fersens konspirationsdatum den 19 juni till bröllopsdag nästa år 2010.

Det franska konungaparet blev som bekant, först avsatta och hamnade därefter på schavotten. Von Fersen stampades till döds i dammet utanför Riddarhustrappan i Stockholm - märkligt nog den 20 juni 1810.

Anfadern till den svenska kungafamiljen; Jean Bernadotte (eller Karl XIV Johan) som var revolutionsgeneral, slogs för republiken mot de kungtrogna och senare med Napoleon för att krossade feodalismen i stora delar av Europa och öppna kontinenten för kapitalismens framväxt.

Den ofrälse revolutionssoldaten blev som bekant av en rad tillfälligheter senare kung i Sverige.

Nästa år upprepas ännu ett nytt monarkistiskt spektakel, numera med den ofrälse Ockelbobon.

Vi republikanhängare får väl boka någon trevlig resa den 19-20 nästa år (kanske till Paris?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar