måndag 23 mars 2009

Absolut värst drabbat?

Berget minns hur statsministern i sitt tal inför det nya året försökte vara statsmannalik och låta som om han, Borg, Bill & Bull och de andra hade koll på läget.

"Det kanske viktigaste medlet mot att dras med i nedgången är att vi har sunda offentliga finanser och en väl fungerande ekonomi. Här tillhör Sverige toppskiktet enligt internationella bedömare.

Viktiga reformer har genomförts för att återskapa arbetslinjen, bekämpa utanförskapet och trygga grunden i välfärden. Det gör att vi kan möta den internatio­nella oron med en styrka vi annars skulle ha saknat och med bättre ingångsvärden än många andra länder."


Idag läser Berget i DN:

"Arbetslösheten på väg mot 12 procent

Sverige drabbas hårdare än många andra länder i den globala krisen, enligt Danske Banks senaste Global Outlook.

BNP krymper med 4,6 procent i år jämfört med i fjol och 2010 har arbetslösheten skenat i väg upp till 12 procent, enligt bankens prognos.

Sverige skulle om prognosen slår in tillhöra de absolut värst drabbade länderna i västvärlden i den globala konjunkturnedgången."

"- Sverige sticker ut, tillsammans med Japan, med en tillväxt kring minus fem, säger Gran"


Hur lång var statsministerns näsa när han lade ifrån sig tidningen?

Foto- Markus Nordström/Regeringskansliet

7 kommentarer:

  1. Men tänk hur illa det hade varit ifall vi inte hade haft sunda offentliga finanser och en hög arbetslöshet redan i ingångsläget - kort sagt, ifall vi hade haft Sahlin vid rodret istället för Reinfeldt.

    SvaraRadera
  2. Nu var det ju så Karl Henriksson att ingångsläget efter valet var en topp i högkonjunkturen & (s)-finanser i ordning. Tiden fram till krisen slår hål på illusionerna om en blommande marknadsekonomi, förvaltades av din regering till att överföra offentliga tillgångar till de privata och gärna till de mest välbeställda.

    Sahlin vid rodret är bra i ett avseende - hon kan avkrävas svar från den arbetar- och fattigbefolkning hon säger sig representera. Din statsminister Reinfeldt, representerar den förmögna borgerligheten. Han är Danderyds och gräddhyllornas man - inte vår.

    Och din partiledare Hägglund och era hjärtefrågor manglas sakta men säkert sönder och samman av de smarta och välslipade moderaterna.

    SvaraRadera
  3. "Din statsminister Reinfeldt, representerar den förmögna borgerligheten."
    - "Min" statsminister har stöd från nästan var tredje svensk, och alliansregeringen har stöd av nästan halva folket. Säger du mig att halva folket är rika? Att en tredjedel bor i rika förorter?

    Jag är vare sig rik eller från en rik familj - men moderat är jag, SÅKLART!

    SvaraRadera
  4. I Danderyd finns det 40,6 procent miljonärer och Moderaterna har 59,74 procent av rösterna och egen majoritet.

    I Hofors finns det 5,4 procent miljonärer och M har ynka 11,4 procent.

    Danderyd är ett överklassamhälle - Hofors ett arbetaresamhälle. I moderatkommunerna går livet sin rika gång, i Hofors varslas stålarbetarna vid Ovako.

    Så ser landet ut, så skiljer sig klasserna åt.

    That's it.

    Sedan valnatten har Mange W:s alliansregim regerat mot befolkningen i samtliga opinionsundersökningar. Reinfeldt har enbart räddats av att en utomordentligt undfallande och vek opposition i princip suttit still och tigit istället för att mobilisera folkmajoriteten för ett nyval.

    Lite mer isländsk ilska och franskt temperament - och moderater på alla orter kan packa ihop. Jo, förutom i rika enklaver som Danderyd, Vellinge, Täby och Lidingö.

    SvaraRadera
  5. Jag har under de sk goda åren som borgarna nu suttit vd makten bävat för hur illa det ska bli när konjunkturen vänder, och då räknade jag ändå bara med en modestare nedgång än den som vi nu har här och förmodligen framför oss. För så otroligt mycket som borgarna på dessa få år försämrat den allmänna välfärden när det ändå funnits pengar att bevara den i statskassan, samtidigt som de också sålt ut våra gemensamma tillgångar på ett sätt som snarare liknar svindleri med folkets gemensamma resurser. Ja, hur ska det inte bli nu!??
    Jag har hela tiden sagt till folk omkring mig att den försämring av välfärden vi hittils sett bara är en början för att kunna göra så mycket mer och värre sedan, och då kunna åberopa sämre ekonomi, och att det här första "stålbadet" bara var en mild variant för att vänja in folket i detta nya tänkande (om nu nyliberalt tänkande kan anses nytt). Att vi ska vara stukade så vi inte orkar protestera när det tunga artilleriet kommer. Och att organisationer som till exempel facket då ska vara så svaga att det inte finns mycket kvar som kan strida kollektivt.
    Ja i det här fallet är jag kusligt konspiratoriskt lag.

    SvaraRadera
  6. Maria, i DN läste jag idag en artikel som gjorde mig rasande. Omkring 850.000 svenskar låter bli att gå till tandläkaren trots att tänderna behöver lagas. De har helt enkelt inte råd. Fattiga får faktiskt klara sig med tjugo tänder.

    Blodtrycket stiger. Thomas Nilsonne, moderat och ordförande för socialnämnden i Täby som för egen del naturligtvis inte kan tänka sig att leva med endast tjugo tänder i munnen säger:

    "– Nej, det innebär ju sämre komfort, och jag kan ju skaffa fram de pengar som behövs för att laga eller ersätta trasiga tänder. Men går man på bistånd kan man inte få allt det som den som har ett arbete kan skaffa sig. Då är det skäligt att man får tandvård så att man har tjugo tänder kvar – men där går gränsen för vad skattebetalarna ska ställa upp med, säger Thomas Nilsonne."

    Tack och lov finns det människor med empati. DN skriver:

    "ProfessorBjörn Klinge har i många år propagerat för att tandvården ska ingå i sjukförsäkringen och därmed omfattas av det högkostnadskydd som innebär att ingen medborgare behöver betala mer än 900 kronor per år för sjukvård.

    – Tänderna hör ju till kroppen! säger han. Om en av dina tänder är allvarligt skadad och måste lagas eller ersättas kostar det minst tio, tjugo gånger mer än om du bryter käken eller får cancer i munnen. Det är orimligt, och följderna för de fattiga är ovärdiga."

    Så ser minsann inte moderaten på tandvården - Det ska synas på luckorna i munnen vilken klass du tillhör!

    SvaraRadera
  7. Jo, jag läste den med stor sorg och ilska! Jag känner flera som hör till denna kategori, sjukpensionärer och konstnärer med tillfälliga eller lågbetala arbeten som lider av tandvärk, av tandbrist och av att behöva "tigga". Jag har försökt bistå med att söka pengar i olika kyrkliga fonder.
    Våra tänder och käkar är oerhört viktiga för hälsan på många olika sätt, både fysiskt som att vi kan äta rätt men också psykiskt att kunna och våga le, skratta och respekteras som människa. Hur ska man kunna söka och få ett jobb till exempel om man saknar tänder.

    SvaraRadera