onsdag 1 april 2009

Årets bästa aprilskämt eller verkligheten som den är?

I dagens DN presenteras ett skämt som stockholmaren kan gnägga åt.

Under rubriken "SL:s nya gräddfil ger sittplats och förtur" läser Berget om ett nytt Vip-kort för 1.000 kronor i månaden som ger sittplats i garanterat rena vagnar med tågvärdar. SL upphandlar dessutom möjligheter till att kunna servera vipparna kaffe, mackor och eventuellt en morgontidning.

Det är ett listigt skämt, det kunde ju ha kommit direkt från infrastrukturminister Torstenssons mun.

Men samtidigt - är det ett skämt? Är det något att skratta åt - borde det inte framkalla franskt eller isländskt raseri?

Sedan länge har ju borgerligheten avskilt sig när det gäller inkomster, förmögenheter, bonusar, makt och inflytande på samma sätt som man bosatt sig i särskilda enklaver. En del semesterorter är
sedan generationer helt befolkade av överklass.

Idag är borgerligheten vidare på väg att isolera sina barn i privatskolor (även om de bedrägligt nog på nymoderatska kallas för friskolor). De handlar i egna affärer med exklusivt sortiment och egna lyxrestauranger har de sedan länge. Möter du dem på flyget drar flygvärdinnan snabbt för ett skynke till dig där du sitter ihopfälld långt bak i turistklassen. På tågen färdas de redan sedan evigheter i speciella vagnar - just det, med morgontidning och fritt internet!

osv osv

Det är faktiskt en apartheidpolitik som borgerligheten genomför mot underklassen i detta land. Ett stort stängsel som stänger ute den svenska underklassen, möjligen med undantag för de stackare som tidigt på morgnarna tar pendeln ut (i pöbelns vagnar få man förmoda) för att utföra de pig- och drängtjänster (hushållsnära tjänster på nymoderatska) som överklassen inte vill nedlåta sig till.

Det kanske ändå inte är ett aprilskämt som DN ägnat sig åt?

9 kommentarer:

  1. Det här systemet finns redan på riktigt på de tåg jag åker i Utomlandet. Det är lite hånande i morgonrusnigen, när vi andra står som packade sillar, att det finns en hel avdelning med bara tomma säten i varje vagn.
    Jag vill inte lägga skuld på borgerligheten, men är det inte ett aprilskämt så är det ett riktigt dåligt förslag.

    SvaraRadera
  2. Fanns inte ngt. av detta under sossarnas långvariga regeringsperiod ? På en skala, hur korkade tror du vi är.... ?
    mvh / "IQ-skonummer"

    SvaraRadera
  3. April april!
    Det här blogginlägget är dagens bästa skämt!

    SvaraRadera
  4. Håller med William, detta blogginlägg är dagens klart bästa skämt!

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt inlägg!
    Och till Anonym: var din fråga hur smart du var, vi var eller människan över lag?
    Svaret är nog snarare att vi kan faktiskt förändra synen på hur vi ser på och behandlar människor oavsätt vilken grund den människan står på.

    Till berget: Grym blogg! Följer den.

    SvaraRadera
  6. Tack sehlers för din iakttagelse om sillträngsel i utlandet och Johan, trevligt att du följer bloggen. Som Johan påpekar så handlar det om "vi ser på och behandlar människor" - min poäng är att redan idag (och även under (S)-styre som anonym påpekar) så stängs underklassen ute på ett apartheidliknande sätt.

    Det är möjligt att anonym och William tycker det är helt i samklang med tanken om alla människors lika värde, jag gör det inte.

    Om aprilskämtet inte är ett skämt utan den verklighet som sehlers redan mött i andra länder, vad tänker anonym och William göra: bli vippare och jäsa i avskildhet. På vilket sätt skiljer sig i så fall den hållningen från skyltarnas budskap i den amerikanska södern på 1950- och 60-talen med texten "Whites only".

    SvaraRadera
  7. "Jag hoppas att det kan uppstå en stark rörelse i samhället där pengar inte styr", säger Victor Marx 25 år och arkitekt och en av de många unga som i Kulturkampanjen ideellt byggde upp kulturhuset Cyklopen i Högdalen (DN, på Insidan igår).
    Det hoppas jag med! Och tro på! Det kommer fler solidaritetsrörelser framöver.
    Att nära "Ûbermensch"-tänkande är däremot skadligt för alla tror jag, även för det fåtal som får sitta på exklusiva platser för att de har mycket pengar, och/eller sk rätt kön, rätt hudfärg, rätt religion osv enligt nån slags galen måttstock.
    Och många kanske tycker att en exklusiv plats inte är något att bråka om, att man ska kunna köpa sig sådant, att det inte är så farligt.
    Än nästa steg då??? Mot ett übermenschtänkande ... Att värdera somliga mindre och andra mer.
    Det handlar om människosyn, att se andra människor som medmänniskor, inte mer eller mindre värda än jag själv.
    "Människovärdet vi fodra tillbaka kämpa för rättvisa, frihet och bröd" som i sången.
    Jag har sagt det förr och säger det igen "värde och värdighet" är något att eftersträva och det får man inte för pengar.

    SvaraRadera
  8. Maria, appropå människosyn modell "Ûbermensch kom jag att tänka på byggandet av speciella områden med lyxlägenheter bakom bevakade grindar - så kallade "gated community". Minns jag inte fel har det redan börjat på byggas sådana i Sverige i Malmö(?).

    Som sagt - nya tidens apartheid.

    SvaraRadera
  9. Ja, Malmö har ett sånt på gång. Visst är det gräsligt!

    SvaraRadera