tisdag 31 mars 2009

I väntan på vadå?

Konjunkturinstitutet spår att 250 000 jobb kommer att försvinna under två år, statsministern slår ut med armarna och säger att det finns ingen "trollmedicin" , stimulanspaket är uteslutna samtidigt som det ansedda stålföretaget Sandvik sparkar nästan 500 stålarbetare.

Berget
funderar - i åratal har vi från borgerligt håll fått höra om två hjältar som kommer att frälsa oss; företagaren och entrepenören.

Näringsministern orerar ju alltid lika lyriskt:

"Det är ju i småföretagen som de nya jobben kommer, därför måste vi också lyssna på vad de säger"


"Sverige behöver fler företagare, fler hjältar, som vågar starta eget eller satsa för att företaget ska växa."


Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin:

"Småföretagen är motorn i ekonomin"


Om entrepenören:

– Entreprenören är besvärlig. Entreprenören vill inte ta instruktion, inte infoga sig i gamla strukturer. Entreprenören vill göra saker på nya sätt. Det är hela drivkraften. Detta måste vi möta och välkomna!

I sitt tal om ivriga bävrar (så makalöst fånigt)

Och mannen i skuggan - Reinfeldt:

Men för att de jobben ska komma till och bli fler behövs ett samhälle som bejakar och uppmuntrar entreprenörer

Men okay då, vad väntar ni på - sätt igång och skapa jobb då!

Det finns tiotusentals och åter tiotusentals kompetenta arbetare och tjänstemän som sparkats. Sätt igång nu alla hyllade företagare och anställ, kör igång med alla fantastiska projekt som er regering ständigt målar upp, ni entrepenörer.

Börja trolla nu, om ni är de gudar ni av regeringen framställs som.

Eller är det bara tom verkstad som gäller? Sprattlar inte både småföretagare och entrepenörer i marknadskrafternas garn, oförmögna att producera vare sig jobb eller innovationer?

Berget bara undrar.

1 kommentar:

  1. Jo, och är det några som blir uppdragslösa när stora företag lägger ner eller minskar så är det väl alla underhuggare, alla mindre entreprenörer och småföretagare som förser till exempel bilindustrin med alla små delar som de tidigare behövde. Och hos de småföretagen blir det också varsel och friställningar dessa dagar.
    Men det är då staten måste gå in så klart och fixa jobb, beredskapsarbeten har ordnats förr, men nu tycks det som om det allmänna också ska skära ner än mer (inom skola och omsorg till exempel). Vansinnigt! Det är ju nu man måste satsa än mer på detta, där behövs mycket arbetskraft, samtidigt som det finns skolor som fått stå och förfalla, sjukhus likaså. Det finns mycket byggjobb att göra där också.
    Pengar till detta då?
    Var har till exempel alla pengar som staten fått in de senaste åren genom att sälja ut vårt gemensamma ägande i en rad branscher blivit av? Och alla minskade skatter för höginkomsttagare.
    "I väntan på låt gå" tycks ha blivit receptet för dagen. Som att baka en sufflé utan att ens ställa in den i ugnen. Den uppvispade luften blir inte långvarig och mättar ingen.

    SvaraRadera