måndag 20 april 2009

Fyra korta notiser

ETT PÄRON




Honoré Daumier, den franske litografen, och målaren förbjöds 1835 att publicera sina karikatyrer. I synnerhet ondgjorde sig den franska samhällstoppen över hans groteska porträtt av borgarkungen Ludvig Filip - eller Kung Päron. Via domstolarna förbjöds karikatyren i lag fram till revolutionen störtade bankirkungen 1848.

Konstfacks rektor känner säkert till Daumier. Det hindrar honom inte att anlita jurister för att bedöma om konstfackeleven Oscar Gurmouches verk som innehåller tre svenska flaggor med text på. ”Vi vill åka till Moskva”strider mot ”lag om Sveriges flagga”, där det står att bara kungen får sätta bokstäver på svenska flaggan.

Så undfallande och räddhågset handlar nu konstens beslutsfattare efter att kulturministern visat att moderat kultur innebär censur. Honoré Daumier skulle känt igen sig; Vafalls - har Päron återuppstått som Drottning!



EN TVÅA I ENGELSKA




– Svenskar är bra på turistengelska, men vi tror vi är bättre än vi är när det kommer till yrkessammanhang. Utbildningsministermajoren fortsätter sin kravpolitik mot Sveriges skolelever. Nu höjs kraven på engelskkunskaper från 100 till 200 poäng och i svenska kommer det att krävas 300 poäng mot dagens 200. Därutöver krävs också 100 poäng i matematik.

Berget har inte hittat Majorens betyg i dessa ämnen – men kan erinra om hur regeringskollegan och den internationellt kända rymdminister Olofsson lyckades i gymnasiet: en tvåa i engelska och detsamma i matematik.

Lägg gärna ut ministrarnas gymnasiebetyg på regeringen.se så kan vi alla få se vilka som hycklar mest istället för att höra majorens "Ungdomarna måste plugga mer"!



ETT PAR RÖDA SKOR


Berget införskaffade ett par oxblodsfärgade skor och möttes av kommentaren om det var helt tillrådligt för en medelålders karl att vandra framåt i denna vackra färg.

Glädjande nog läser Berget följande i dagens DN:

"Det var först i början av 1900-talet som rosa blev en feminin färg. Innan dess ansågs rosa vara mustigt, aktivt och manligt medan det himmelska blå passade änglalika, lugna flickor.

Det berättar David Tjeder vid historiska institutionen på Stockholms universitet som skrivit en avhandling om 1800-talets manlighetsideal."

Förvånas ej om nästa års sommarskor blir rosa myggjagare!




ATT STÄLLA IN FÖRSTA MAJ


LO-förbundet Pappers avdelning 151 på Cascades Djupafors, deltar inte i förstamaj-firandet i år. Det sker i protest mot det som Wanja Lundby Wedin gjort under AMF-affären.

Berget håller inte med. Att inte göra något, är aldrig en väg för arbetarklassen. Tvärtom så borde denna vår vara det allra bästa tillfället att resa radikala krav bland annat på första maj.

När LO-ordföranden uttalar sig på följande sätt, testa henne:

– Vi ska vara en motkraft när det gäller den lönefientliga politik som just nu förs. Vi måste se till så att medlemmarna känner att deras organisation är med dem.

- Jag kommer i mitt första majtal ge röst åt det som medlemmarna vill att jag ska säga. Och vill medlemmarna att jag ska kritisera höga löner och ökade klyftor, vilket jag tror att de gör, så kommer jag att göra det.

Med andra ord - fruktbarare än att stanna hemma Första Maj och knyta näven i byxfickan, är att resa radikala krav. Pappers avdelning 151:s medlemmar kan ställa i stort vilka radikala krav de vill - vilka LO-toppar skulle ställa sig i vägen för de 150 medlemmarna i detta läge?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar