onsdag 1 april 2009

Hatet mot facket väller fram

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk. Det är ett ytterst försiktigt varsel men väcker trots det en makalös vrede i borgerligheten. I kommentar efter kommentar dyker borgarhatet mot facket upp:

"fackmaffia", "fackträsk", "reningsbad", "borgarna gjorde rätt som försämrade A-kassan", "FABLERNAS VÄRLD ... Gruv 12an och Bugnads är lika vakna som snövit", "Byggnads tar inget samhällsansvar, egennyttan regerar", "maffiafasoner", "Skrika och bråka det gjorde man på 70-talet", "Vilken tajming", "Pamparna vill visa makt", "avskaffa fackpampsväldet", "säg upp dem!" osv osv

Och borgarbloggarna fortsätter: "Byggnads, som företräder några av Sveriges i särklass bäst betalda löntagare, varslar i stället om strejk i mitten av april.Tyvärr är detta inte ett aprilskämt.", "Om en massa stackars chefer måste försämra sina avtal borde väl Byggnads åtminstone vänta med att förbättra sina till krisen är över?", "Är det ett aprilskämt kanske eller ett tecken på att det inte är så farligt som det sägs trots allt?", "Byggnads varslar om konflikt trots finans- och dito byggkris. "

osv - bla bla bla

"Oavsett hög- eller lågkonjunktur" är viktigt att arbeta för bättre villkor för medlemmarna", säger Byggnads och Berget håller verkligen med.

Lägg på minnet att för borgerligheten är det aldrig rätt att facket går ut i konflikt, aldrig rätt vald tidpunkt, aldrig rätt måltavla, alltid fel arbetargrupp som strejkar. Berget har hört dessa tirader upprepas mot gruvarbetare, kabinpersonal, sjuksköterskor, elektriker och andra löntagargrupper som varit ute i konflikt under de senaste åren.

Under den stora gruvarbetarstrejken för fyrtio år sedan kallades gruvarbetarstrejken naturligtvis för lyx - men kommentatorerna kunde även låta så här:

“en handfull oborstade skränfockar - som skrikit ut invektiv, svordomar och om inte runda, så i alla fall högst fyrkantiga ord”, “de vulgära, primitiva och inte sällan mot enskilda personers rent ärekränkande utfallen, ofta betecknats som gruvarbetarnas “märgfulla” sätt att uttrycka sig.”, “praktexempel på andefattighet, dåligt ordförråd och brist på allmänt folkvett”.

(NSD 18 mars 1970)

Idag behövs det inte mer än ett stillsamt varsel från Byggnads så dyker samma klasshat från borgerligheten upp på tidningssidorna.

Nog behövs det en ny gruvarbetarstrejk som sätter skräck i borgerligheten, tycker Berget.

Respekt!

6 kommentarer:

  1. Återigen en helt borta andemening i denna strejk. Sanningen är att byggnads är ett rabiat förbund som skiter i allt utom att kunna hålla uppe en helt oansvarig och korrupt byggindustri. Det svartjobbas under arbetstid, och ingen kostnadsmedvetenhet finns när det kommer till byggkostnad. Sedan har vi att vi kunder, husköpare får betala för byggfusk och felaktiga byggmetoder. Bevisat i många artiklar och hus med fasader som är felkonstruerade utan fuktspalt. Ta ansvar för detta byggnads!

    SvaraRadera
  2. Anonym visar med sin kommentar att till och med en fuktspalt på ett bygge är fackets fel. Facket ansvarar till och med för att byggindustrin är korrupt.

    Jaja - så länge det finns en fackföreningsmedlem på jorden, kommer borgarkommentatorerna att anklaga honom eller henne för allt från digerdöden till usla väderleksrapporter.

    SvaraRadera
  3. Du menar att då byggnads vill få in lagvidriga skrivelser i avtal och inte nöjer sig med att det är beslutat i eu och i sverige att byggnads har fel och det är olagligt för byggnads att kräva att byggnads skall ha pengar för översyn av ej fackligt anslutna. Detta skulle ge byggnads rätt att utpressa hela sverige, byggen är inte bara byggnads utan allas intresse. Du gör det löjlig att gå på byggnads fint. Här är inte en röd fråga utan en laglig fråga. Byggnads har fel. Byggnads säger nej till löneökningar och förbättringar i arbetsmiljö till sina medlemmar i global finanskris med stora byggprojekt stoppade i panik på grund av dåliga finanser. Allt detta på grund av att arbetsgivaren inte vill begå lagbrott mot sveriges och eus medborgare och arbetare som inte är med i svenska byggnads. Ge dig du har fel. finns bättre röda fajter att ta, än denna döda fråga som endast byggnads kan tro på. Lagbrott är lagbrott även för sveriges byggarbetare!

    SvaraRadera
  4. Vad är det för röda fajter som nu Anonym vill prioritera? Vilka strejker önskar han dra igång? - Kanske IF Metall ska kalla ut Volvo- och SAAB-arbetarna för att förslagsvis ta över bilindustrierna, kanske Gruv ska stänga gruvorna ett tag, kanske Kommunal ska "Ta fajten" redan nu mot kommunernas kommande nedskärningar? Kanske lite ockupationer som i Frankrike. Kanske fackföreningarna skulle sammankalla folk vid Riksdagen tills Reinfeldt avgår (som islänningarna gjorde med sin regering) - är det den typen av röda fajter anonym önskar - då är jag med (men jag backar dessutom alltid upp Byggnads mot arbetsgivarna, trots eventuella fuktspalter).

    SvaraRadera
  5. Ja, tänk när Kommunal ändå tog fighten för några år sedan – när det var högkonjunktur – inte fick dessa kvinnor på förskolor ett enda nickel mer. En av våra stora låglönegrupper! Som dessutom har ett av de mest ansvarsfulla jobben som finns. Ta hand om små barn – den största investering ett samhälle kan och borde satsa för sin egen skull – för allas vår skull. Vad är andra samhällsinvesteringar i jämförelse med det, egentligen!?
    Och så kan jag rekommendera Kajsa Ekis Ekmans kommentar i DN i måndags (30 mars): "Klokvänster och tokvänster? Viktiga frågor hamnar i skuggan?"
    Just så är det ju man gör med faket nu, med byggnads, smutskastar för att ta fokus från det viktiga.
    Som Kajsa Ekis Ekman skriver:
    "Följer man de senaste tio årens politiska debatter märker man ett återkommande tema: kravet på att vänstern ska ta avstånd från något. Det kan vara stalinism, Saddam, butiksbränder eller som i dagarna, antisemitism och våld. Söker man på ”vänstern borde ta avstånd från” på nätet får man runt 2000 träffar, men inte en enda för ”högern borde ta avstånd från”."
    Och den där skuggan kastar sig sen över alla vänster initiativ som alltid måste be om ursäkt för annat som inte har med dem att göra, och som hon då avslutar:
    "Och effekten av det är att vänsterns frågor hela tiden hamnar i skymundan av skuggorna".
    Inte måste högern ta avstånd från allt som högerextremister gör till exempel, eller SAF till exempel för byggindustrins fusk. Lite konstigt och skevt (milt sagt) är det allt "Anonym" eller hur

    SvaraRadera
  6. Maria, jag läste Ekmans "Klokvänster och tokvänster" och reflekterade på samma sätt som du. Jag vet inte hur många gånger i livet jag som vänster förklarats som delansvarig för varje politiskt beslut från Erlander till Sahlin, från Marx till Chavez, från Pariskommunen till Havanna ... Ibland ska man nästan stå kyrkplikt för att någonstans, någon gång i historien en klubbordförande förskingrat ur klubbkassan vilket skulle bevisa ... blabla.

    Nog av sånt - den dagen borgerligheten tar avstånd från marknadskrafter, ojämlikhet, kvinnoförtryck, utsugning kanske vi kan resonera om en försonande sanningskommision.

    Tills dess säger jag med Tom Petty :

    Well I wont back down, no I wont back down
    You can stand me up at the gates of hell
    But I wont back down

    SvaraRadera