torsdag 2 april 2009

Journalistik i en korvkö















I dessa tider är det lätt att ilskan över hur marknadsekonomins kris drabbar mänskligheten - resulterar i man kan drabbas av slag. Berget minns en lördag på ett torg där en talares
politiska åsikter upprörde en äldre man så mycket att han föll - handlöst, mitt i en upprörd protest. En sjukvårdskunnig var snabbt på plats och konstaterade "Han klarar det inte". Och så blev det.

En gång i sin ungdom hamnade Berget under en liftarturné vid en strand i Båstad där överklassungdomen firade tennisfest med helstekt gris. En yngling var dock mest intresserad av att diskutera politik - och faktiskt, ett FNL-märke återfanns på hans skjorta. Berget slog sig ned vid bordet och började resonera med den i detta sällskap aparte ynglingen. Plötsligt angrips grabben av en överförfriskad herre som
tvärs över bordet börjar skrika "Jag, satt i fångläger i Sovjet som frivillig för Finland, du din kommunistslyngel"

– Synd att du inte fick sitta kvar, säger grabben och den berusade mannen kastar sig över bordet och tar stryptag på killen. Folk anländer och vi släpar undan kontrahenterna innan den berusade får en hjärnblödning.

Politik är med andra ord farligt.

Berget har haft Dagens Nyheter som morgonläsning i decennier. Främsta skälet till det är att det tyvärr saknas en morgontidning som talar för arbetarrörelsen och DN har alltid haft rader av lysande skribenter. Idag Croneman, Elam, Berggren, Linder bara för att nämna några och traditionerna från Olof Lagercranz långa tid som chefredaktör dröjer fortfarande kvar i mången artikel, kommentar eller kåseri.

Men - och här återknyter Berget till detta inläggs inledning - blodtrycket har börja stiga oroväckande på morgnarna främst i sidintervallet 2 till 4.

Så länge solstrålen Hanne Kjöller i varje artikel fick upprepa sitt mantra om hur många som går omkring i detta land låtsas vara sjuka, begränsades väl irritationen till ett minimum. Nu har tyvärr chefen Wolodarski med glädje välkomnat den journalistiska katastrofen Malin Siwe till dessa sidor.

När Siwe försvann till affärspressen för några år sedan drog Berget som många andra en suck av lättnad och beslöt sig för att fortsätta prenumerera på DN. Nu är hon tillbaks och på några veckor har hon börjat leverera blandade notiser sossehat, hånat Barnombudsmannen och
istället förespråkat korrigering av de ungas bedrövliga beteenden samt rasat mot ett dagis som infört frukost för hela familjen så föräldrarna får möjligheten att käka frukost med sina barn innan de skiljs åt.

Denna människa har obegripligt nog fått pris som årets krönikör.

Berget behöver bara slå sig ned på första bästa pub under de stökigaste timmarna för att få analyser i kvalitet likvärdiga med Siwes.

Problemet är nog att det saknas liberala skribenter av klass i och med att liberalismen som rörelse i Sverige har dött av slag. Major Björklund som en fritänkande och öppen liberal är ju en självmotsägelse och självfallet sätter det även sina spår på den liberala morgontidningens sidor 2-4.


När Siwe nu kommit igång kan vi förvänta oss mer av åsikter som knappast kan kallas liberala. Ett axplock från hennes tidigare famösa skriverier.

Berget minns hennes attack mot “porrpaniken”. Hur hon raljerade mot förslag på att alla offentligt betalda hotellövernattningar ska ske på hotell som inte visar pornografi på sin intern-tv.

Berget
minns hennes “Förbjud allt, för säkerhets skull” där hon raljerade över de som vill att det ska vara förbjudet att köra bil och tala i mobiltelefon samtidigt. I så fall borde allt snack i bilen bannlysas, liksom trötta förare, barn som passagerare och så vidare. “Den som alltid sätter försiktighetsprincipen främst förkväver det liv han vill rädda”, sammanfattade hon.


Berget
minns hennes attack mot sjukresorna "Låt dem hojta. Ta bort den lagliga rätten till ersättning för sjukresor. En stor del av sjukresenärerna har redan färdtjänst. Låt övriga betala sin bensin, sina taxikvitton och bussbiljetter när de ska till och från lasarettet precis som när de ska till jobbet eller körsången. En borgerlig regering bör visa att politik inte bara är att välja till utan också att välja bort."

Berget minns hennes fascination för danska lösningar:

"Piskorna är många. Efterlönen, den frivilliga förtidspensionen från 60 år, ska fasas ut i sakta mak. Folkpensionsåldern ska höjas från 65 med en månad om året från 2013. Rätten till a-kassa krymps från fyra till 2,5 år och bidrag till folk under 30 minskas.
Välfärdskommissionen är bekymrad över utbildningsväsendet. Med rätta. Dansk skola har ännu värre resultat än svensk. De kommitterade, näringslivsfolk och ekonomer, har tänkvärda lösningar.
De vill minska stödet till barnomsorgen för att göra heldagsskola de fyra första skolåren; det ska inte vara råplugg hela dagarna, fritis ska integreras och avgiftsbefrias. Men det ska bli mer skola och framför allt mer danska, läsning och skrivning, med nationella prov vartannat år från årskurs två.
Liksom svenska studenter flummar de danska runt. Hoppar av gymnasiet, tar sabbatsår, byter studieinriktningar och tar sällan universitetsexamen inom utsatt tid.
Genomströmningen ska upp. Moroten är större studiebidrag för den som tar raka spåret. Den som börjar på universitetet inom tre år från den blev behörig får extra pengar. Den som tar examen före utsatt tid får bidraget som annars skulle utgått per termin i examenspresent.
En av piskorna är att ta bort "café-pengen", studiebidraget för dem som fyllt 18 år, går på gymnasium och fortfarande bor hemma.

Allt detta är intressant, även om det inte går att kopiera rätt av."

Nu har Siwe en regering som agerar som hon önskar - även den inspirerad av danska skallar mot befolkningen.

Det är inte undra på att Siwe varit talare på extremnyliberala Frihetsfronten och naturligtvis gett ut en bok på näringslivhökarnas Timbro.

Det här är ett typiskt Siweresonemang:

Jag är mirakelkvinnan! inledde Malin Siwe, skribent vid Dagens Nyheter, och deklarerade att hon är vid god hälsa trots att hon gärna röker, äter och dricker gott, väl medveten om alla forskningsrön kring riskerna med dessa vanor. Hon menade att forskare via media kan få igenom generösa anslag trots att deras forskning inte alltid är relevant.

– Politikerna säger att ”vi måste ta människors oro på allvar”. Jag tycker snarare att vi ska erbjuda de oroliga kognitiv beteendeterapi, sade Malin Siwe, som ansåg att om man alltid ska hävda försiktighetsprincipen så blir det ingen utveckling.

Uppsägning av DN som morgontidning ligger nära i tiden - åsikter som ovanstående kan Berget lika gärna få en korvkö en lördagkväll.

2 kommentarer:

  1. Jag bytte morgontidning för många år sedan när jag tröttnat så på DN. Hellre en "rak höger" tänkte jag som särskilt föredragit SvD:s kulturdel framför DN:s i många år, ända sen Arne Ruth försvann från DN. Men nu byter jag tidning med grannen så får vi väl vaska guldkornen och blunda inför andra. I alla fall de dagar man inte vill ha adrenalinet på topp. Eller som Siwe menade om forskare, att de via media kan få igenom generösa anslag trots att deras forskning inte alltid är relevant. Jag tror man kan byta ut ordet "forskare" i den meningen till "skribent", och "generösa anslag" till "hissnande åsikter" och "forskning" till "journalistik" så stämmer det rätt bra.

    PS. Apropå allt tal om att slimma skolan, skynda på de studerande att bli klara många år tidigare än idag. Är det så bråttom att få ut dem i arbetslöshet?

    SvaraRadera
  2. Maria, jag säger med favoriten Sanna Carlstedt i sången Hässelby:

    Det kanske inte spelar roll, att barnens framtid heter Hall. Dom blir arbetstillfälle för nån i alla fall..

    SvaraRadera