tisdag 7 april 2009

Vilka ska ha hjälpen - de behövande eller de besuttna?


Den kraftiga jordbävning som skakat delar av Italien har orsakat fler än 200 människors död, skadat över 1.500, uppemot 70.000 kan ha förlorat sina hem och minst 100.000 personer i området lämnat sina bostäder till följd av skalvet. Värst drabbad är staden L'Aquila där många byggnader totalförstörts och förödelsen är omfattande.

De räddningsinsatser, den hjälp som behövs och de resurser som kommer att behövas för områdets uppbyggnad - kommer förhoppningsvis att nå de som behöver det allra mest. Om Berlusconi skulle följa den metod regeringen Reinfeldt tillämpar i politken, skulle skulle han förmodligen räknas som fullständigt otillförlitlig..

Reinfeldts metod skulle fungera på följande vis. Samtliga italienska kommuner och regioner skulle tilldelats filtar, tält, räddningsutrustning, mediciner och senare byggmaterial baserat på folkmängd. Sålunda skulle det välmående Milano få tjugo gånger av resurserna än det direkt drabbade L'Aquila.

Sanslöst, menar Berget och varje klok människa. Hjälp och resurser måste självfallet gå till de som är i störst nöd.

Men precis på motsatt sätt handskas Alliansregimen inför de drastiska förändringar som nu sker i mängder av svenska kommuner. Regeringen har idag tvingats till att förse kommunerna med sk extraresurser inför de varselhot som hela tiden ökar. Ett engångsbelopp på 7 miljarder kronor till kommunsektorn för 2010 och 5 miljarder kronor i höjda statsbidrag för såväl 2011 som 2012.

Det är viktigt att nagla fast, att dessa pengar inte ska riktas till de som har svåra ekonomiska problem utan fördelas utifrån folkmängd. Det betyder att kommuner med ringa eller inga problem kan plocka åt sig mer resurser än kommuner som drabbats hårt av marknadsekonomins djupa kris.

Danderyd till exempel, där 44,5 procent av de drygt 30.000 invånarna är miljonärer plockar alltså in tre gånger mer än industriorten Hofors. Berget anar att behoven är betydligt mer omfattande i en av orterna. I en arbetarkommun som Hällefors kostar en gymnasieplats 108.100 kr, i Danderyd 79.200 kr. Gissa vilken av kommunerna som kommer att få fyra gånger mer av Alliansregimens satsningar?

Sanslöst, menar Berget.

En likhet finns dock mellan Reinfeldt och Berlusconi - insatserna kommer på bägge håll att vara otillräckliga. Summan i Sverige är mindre än vad Konjunkturinstitutet (KI) menar behövs bara för att upprätthålla sysselsättningen i kommunerna.


Oppositionens svar borde självfallet vara - inte en skattekrona till de besuttna kommunerna - miljarderna dit där de hör hemma - till de tiotusentals som drabbats av en finansris de själva inte orsakat och till de kommuner som knakar i fogarna till följd av krisen.

2 kommentarer:

  1. http://www.aftonbladet.se/wendela/article4856236.ab

    Tyvärr är inte detta ett aprilskämt det heller. Åter igen ska kvinnorna lösa männens oförmåga att ta itu med detta samhällsproblem genom anpassning. Varför inte utveckla en kalsong som inte går att ta av, om det nu vore så enkelt. Ack ja, sicken värld vi lever i!

    (Notera vem som skrivit artikeln)

    SvaraRadera
  2. Bra liknelse Berget! Det blir väldigt tydligt vilken politik det handlar om just nu i Sverige. Fattas väl bara att Reinfeldt kommer till Hofors eller Rosengård och säger som Berlusconi gjorde till de drabbade som fått tält att de får se det som en semester, och till media: att vi ju kan se att de ser ut att ha det så bra och trevligt allihop.

    SvaraRadera