onsdag 8 april 2009

Välfärdens lilla och hårda kärna

Om det finns något som Berget är trött på att höra från oppositionen så är det: "Regeringen gör inget", "Alliansen är handlingsförlamad" - det motsatta är faktiskt fallet.

I den allt djupare krisen är det främst moderaterna som följer den chockdoktrinstaktik som Naomi Klein beskrivit. Reinfeldt utnyttjar i varje läge den faktiska chock som människor befinner sig i och i avsaknad av en seriös opposition som agerar kraftfullt kommer borgerligheten nu
att försöka driva igenom omfattande förändringar och försämringar för underklassen i landets kommuner.

Men det sker smart och taktiskt. (M) går inte in och skränar; sänk skatten, avgifter på biblioteken, sälj alla kommunala bolag som man gjorde fram till Reinfeldts maktövertagande. Istället låter det på ett välkänt sätt men från fel håll:

Den gamla refrängen vård-skola-omsorg hörs igen skriver DN.

Det är som vanligt (M) som är ut och knycker begrepp på samma sätt som när man kidnappade "nya arbetarpartiet" i valrörelsen och som man numera ofta hänvisar till både Per-Albin och Wigfors. En majoritet av befolkningen känner sympati för ord som uttrycker gemenskap, solidaritet och rättvisa. Det är ord som egentligen beskriver hur det offentliga samhället borde vara. Dessa ord snor (M)
utan skam för att fylla dem med nytt innehåll. Så här har det låtit under den senaste dagarna då borgarministrarna hymlat om att vilja "värna välfärdens kärna":

– Vi ska värna offentliga finanser och välfärdens kärna.

(Anders Borg)

– Nu är det viktigast att försvara välfärdens kärna.

– Vi kommer inte att överge gamla, sjuka, våra barn och ungdomar. Vi kommer att värna välfärdens kärna.

– Det är viktigt att kommuner och landsting gör egna ansträngningar för att satsa på kärnan i välfärden.

(Reinfeldt)

osv osv

I ett äpple finns som bekant både ett skyddande skal, rejält med nyttig frukt och så den lilla hårda fruktkärnan. Medborgaren torde därför fundera över hur mycket av skalet, köttet som (M) tänker kassera för att nå den hårda kärnan.

För det är så borgerligheten och i synnerhet (M) alltid sett på kommunernas verksamhet - Det mesta är onödigt och borde överlåtas till den enskilde för (köp-)beslut. Minns Reinfeldts ord i sin bok "Det sovande folket" där han utvecklade sin visioner av samhället:

- Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

(På sidan Alliansfritt Sverige kan du ladda ned boken med Reinfeldts verkliga åsikter)

För borgerligheten utgörs den omtalade kärnan i kommunerna av följande:

• Social omsorg som äldre-, handikapps- och familjeomsorg
• För-, grund- och gymnasieskola

Notera att det är just de områden som idag privatiseras med friskolor, privata vårdbolag och sk hushållsnära tjänster (En tillfällighet - skulle inte tro det).

Allt övrigt kan (vilket även är Alliansregimens syfte) komma att bli föremål för nedskärningar, avveckling eller privatisering. Som följande verksamheter vilket till största del är idag är obligatoriska för kommunerna enligt lag:

• Vatten och avlopp
• Lokal och regional trafik (tillsammans med landstinget)
• Civilt försvar
• Plan- och byggfrågor
• Räddningstjänst
• Miljö- och hälsoskyddsfrågor
• Bostadspolitik
• Fritid, idrott, kultur, ungdomsverksamhet
• Renhållning och avfallshantering
• Biblioteksverksamhet
• Bostäder
• Energiförsörjning
• Gatuunderhåll, renhållning

För en månad skrev Berget:

"Berget ser att det har skrivits mycket om M-ledarens fras "kärnan i välfärden" som säkert av många kan låta som om Alliansregimen skulle värna om skola - vård och omsorg. Men lyssna till följande belysande lilla kommentar som M-ledaren råkade yttra i P1-morgon på frågan om hur kommunerna drabbas av uteblivna pengar:

– Men jag vill också påpeka att kommuner och landsting ägnar sig inte bara åt kärnan i välfärdsverksamheter, dom har också en lång rad andra verksamheter.

– Vad ska bort?

– Ja, de är inom ramen för kommunalt självbestämmande upp till kommunfullmäktigeledamöter, kommunalråd och landstingsråd att ge besked om.

M-ledarens korta mening visar på den konservative privatiseringsminister som Reinfeldt alltid varit och är. En man som gärna raserar det mesta av offentligt finanserad välfärd som exempelvis fria boklån, bidrag till musikskolor, teater, idrottsverksamhet, andra kultursatsningar, länstrafik, konsumentrådgivning, miljösatsningar ..."




(Inom parentes hörde Berget idag på nytt statsministern i P1 när han försökte knycka lite av glorian i samband med Annika Östbergs överflyttning till svensk fängelse, komma med följande replik:


– Jag berättar inte allt, men jag ljuger inte!

Det förstnämnda vet Berget, det sistnämnda tror Berget inte en sekund på)

2 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivit!!!
    http://tankesmedjandetsovandefolket.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt beröm - låt oss med gemensamma krafter - med våra små bloggbidrag väcka de många mot de få!

    SvaraRadera