onsdag 18 februari 2009

Hybris II


I januari 2007 befinner sig näringsministern på bilsalongen i Detroit i USA. Förtjust över uppmärksamheten ger hon en eloge till premiären av Volvo XC 60.
- Litet feminin; litet mjuk i formerna, tyckte ministern om den fyrhjulsdrivna personbilen som lånat utseende från terrängbilarna med sex-cylindrig 3,3 liter motor och med 256 hästkrafter.

Enligt PR-sugna Volvorepresentanter en bil för "stilmedvetna kunder som vill att det ska vara snyggt, sportigt och praktiskt.".

Ministern ska även träffa cheferna för både GM och Ford och presenterar sig med sedvanlig övertro på sin egen kompetens med orden:

- Jag är ansvarig för bilindustrin i regeringen.

Enligt DN framhåller hon att bilindustrin är otroligt viktig för den svenska ekonomin och svarar för 15 procent av exportvärdet. Hon vill genom att träffa GM och Ford få veta vad som bör göras för att säkra jobben.

I dag något som hon gör allt för att smita ifrån. Men 2007 strålar ministern på mässan och klämmer ur sig nästa överdrift:

- Ena gången är man rymdminister - nästa är man bilminister.

Två månader senare berättar ministern i en intervju i DN om sitt möte med ägarna:

- Jag hade samtal med Ford och GM, (Volvo och Saabs ägare) och med representanter för den amerikanska regeringen om hur vi kan utveckla våra samarbeten kring alternativa bränslen. Ford och GM tycker att Sverige gjort bra saker som stött forskningen i Sverige och uppbyggnaden av kluster kring fordonsindustrin. De tycker att Saab och Volvo är bra på sina kärnområden miljö, säkerhet och så kallade intelligenta (mjukvaru-) lösningar.

Och som en slutkläm:

- De vill gärna fortsätta stötta dem, om vi också gör det. Och det ska vi.

Nu är de överens om att dra undan försörjningen för tusentals bilarbetare.

Berget noterar även att kristdemokraten Göran Hägglund, när han inte satt vid makten hade en annan retorik. Från partiledardebatten i oktober 2004 skriver DN om Hägglunds debattinlägg:

- Som exempel tog han att Saab-jobben hotar att försvinna från Sverige, och menade att socialdemokraterna vänt sitt förflutna i industrin ryggen.

Alliansregimens havererade arbetslinje, leder just nu med raska störtdykningar landet in i det förflutna och på sikt kanske helt utan industri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar