torsdag 19 februari 2009

Mardrömmen del I


Borgerliga ledamöter i riksdagens utbildningsutskott har i dagarna kallat Konstfacks rektor Ivar Björkman för uppläxning.

- Det är ju detta folk pratar om just nu. Jag vill höra hur det går till på Konstfack, vad det finns för krav på handledning och vad man har för etiska föreskrifter när det gäller examensarbetet, förklarar Margareta Pålsson, Moderaternas gruppledare i utbildningsutskottet. i SvD

- Det här är inget konstigt, utan rätt vanligt förekommande bland utskotten i riksdagen, när det händer något.


Gruppledaren agerar bestämt mot konsten, som en furir med stora maktanspråk.

Berget påminner om att på åtskilliga högskolor och universitet har det under lång tid funnits och finns det ekonomer som lär ut mycket skadliga ekonomiska teorier. Teorier som raserar ekonomin, skakar hela samhällen, berikar en liten minoritet och ställer tusen och åter tusen utan arbete.

Den utmärkta bloggen Ett hjärta RÖTT påminner om den intervju Janne Josefsson gjorde med professor Marian Radetzki och hans ekonomiska dunderkur med svält som en ingrediens.

Ledamöter i riksdagens utbildningsutskott lär få mycket att göra framöver. Kallas Konstfacks rektor för att läxas upp för några elevarbeten, bör en strid ström av rektorer från en rad högskolor och universitet kallas till förhör för sina föreläsares ansvarslösa ekonomiska teorier och de lidande det åsamkat befolkningen.

Gruppledare Pålsson står beredd.

Fast å andra sidan - de borgerliga ledamöterna sympatiserar ju med Radetzki och andra liberala ekonomer och har inget i sak att invända mot massarbetslöshet och extrema klassklyftor.

Se och hör på en mardrömslik intervju.

4 kommentarer:

  1. mmm den sinnesjuka professorn är vekrligen skadad.

    Man börjar nu förstå varför samhället ser ut som det gör.

    SvaraRadera
  2. Det sorgliga är att den intervjuade professorn och hans nyliberala ekonomibröder världen över inte alls hävdar sina teorier på grund av mental sjukdom. Det mardrömslika är att de gör det som fullt friska.

    SvaraRadera
  3. Ja, det är skillnad på stöld och stöld! Fattiga åker alltid dit. För bara ett par hundra år sedan kunde fattiga mista livet för småstölder här i Sverige, om de var utan jobb och tog lite mat, kläder ... Tredje gången var förenat med dödsstraff. Det var inte de som stiftade lagarna. Idag är lagarna inte lika brutala, men ... stora finanshajar tycks få härja fritt alltför ofta och alt för mycket.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig Maria, sänder följande korta strof av Bertolt Brecht i ämnet "Vad är att råna en bank mot att grunda en bank."

    SvaraRadera