tisdag 17 februari 2009

Röfvare och uppviglare!



Betrakta denna bild.

Den döde som visas upp heter Abbas Kahn och har länge jagats av gendarmer. Nu är han infångad och dödad tillsammans med flera av sina män. På många plan påminner fotot om ett mer välkänt; den döde Che Guevaras kropp på ett stenbord, omgiven av boliviansk militär och rådgivare från USA.

Berget finner fotot på denne okände Abbas Kahn, i den femtonde årgången av "Hvar 8 dag" från den 3 maj 1914.

Hvar 8 dag:s korrespondent skriver följande under rubriken "Svenskarne i Persien":

"Vårflyttningen" ger som bekant svenska gendarmeriet mycket att göra i dessa dagar.

I Bourdjud, där en styrka om sammanlagdt 1 200 man finns, utkämpas nära nog dagligen mer eller mindre allvarliga strider.

Så har helt nyIigen en sammandrabbning, som varat en hel dag, ägt rum mellan lourer och gendarmer. Kulsprutor och kanoner äro gifvetvis de vapen, som mest fruktas af fienden, och som också göra gendarmernas öfverlägsenhet gällande.

Major Möller har, såsom dagspressen meddelat, under sin återresa från Bourdjud till Teheran blifvit häftigt öfverfallen af ett röfvarband under en af norra Persiens mest beryktade röfvarchefer Abbas Khan. Genom kallblodighet och erkännansvärd sinnesnärvaro lyckades han, ehuru själf sårad, fälla alldeles inpå lifvet tre anfallande röfvare och därmed rädda sitt eget lif."

Bildtexten kompletterar:

"Abbas Kahn, den av major Möller skjutne röfvarhövdingen."

Så var det en gång i tiden, svenska officerare utsända på den svenska regeringens uppdrag till Persien (Iran) för att mellan 1910 och 1915 utbilda det lokala gendarmeriet.

Behandlingen av "röfvaren" Kahn var nu inte någon tillfällighet. Luciadagen den 13 december 1913 kan vi sålunda följa efterspelet till Svenska Gendarmeriets sammandrabbningar med "upprorsmakare och röfvarstammar" kring Shiraz.

En kortfattad kommentar till nedanstående bild:



"Epilogen till dessa ofta återkommande röfvarstriderna i Persien är ständigt densamma - ett större eller mindre antal afrättningar af uppviglare och röfvare."

Berget undrar över vilka dessa rövare, uppviglare, upprorsmakare var. Spåren av militära rådgivare förskräcker.

Betänk även att dåtidens Persien är granne med dagens Afghanistan. Dit skickar nu Obama
ytterligare 17 000 soldater. Och i de norra provinserna finns idag 600 svenska soldater, en styrka som Alliansministrarna gärna vill utöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar