söndag 29 mars 2009

... a small step for ...

När människor samlar sig för att förändra den verklighet de lever i, utsätts de alltid för spott och spe från borgerlighetens besserwissrar. Så var det när den tidiga arbetarrörelsen startade den långa marschen för rösträtten och så är det än i vår tid.

Den blygsamma aktionen Earth Hour hånas idag av kreti och pleti i bloggvärlden: "Earth Hour är hjärntvätt", "en flopp men något annat var inte att räkna med heller", "Hurra vad duktiga ni är som kan släcka lite lampor i en timme", "klimathysteri", "trams" och några stoltserar med "Jag kommer inte att släcka några lampor, snarare tända alla jag har för ge mitt bidrag till att försöka hålla elnätet från kollaps."

Attityden och ibland även orden känns igen och Berget har mött dessa besserwissrar i över fyrtio år - från Vietnamkriget till Earth Hour.

I synnerhet bär åren för att stödja kampen mot apartheid på många sådana minnen. En speciell händelse dröjer sig dock kvar. En dag beslutade barnen på dagis på Bergets dotters förslag att skänka sina avlagda skor till barn i Soweto. Ett myrsteg kan tyckas men ANC:s representant värderade denna skoinsamling högre än många till intet förpliktigande fraser från rader av borgerliga politiker.

Maria H, kom med denna fina sammanfattning i en tidigare kommentar i ämnet:

"Ja, allt vad vi kan göra är ju egentligen otillräckligt! Särskilt en och en. Men om vi nån gång får med oss många att göra något tillsammans, många som annars aldrig kommit på tanken, aldrig försökt, så kanske man vunnit lite spirande engagemang lite varstans, lite medvetenhet för miljöfrågor och för (inte minst viktigt) att kollektivet är viktigt. Att det behövs många för att åstadkomma saker och ting och att det kan gå. Ett spirande hopp om en möjlighet helt enkelt."

Så, känn dig absolut inte fånig för att du släckte lamporna igår - var lika stolt över det, som barnen på dotterns skoinsamlande dagis. Till skillnad mot borgerligheten var vi till vänster med och befriade både Vietnam från USA och Sydafrika från apartheid - borgerligheten valde fel sida eller fegade ur under spelad neutralitet.


Borgerlighetens miljöintresse är taktiskt betingat - så fort människor börjar organisera sig, kommer alltid en moderat Hamilton dyka upp, gapandes om "jippo". Om ekonomin går upp i varv kan ni ge er på att de hoppar in i sina nyinköpta, lyxiga och bensinslukande SUV och ger fullständigt fan i all "klimathysteri".



PS: Det är trist att DN fortsätter att felaktigt utmåla Earth Hour som en energisparkampanj vilket Världsnaturfonden aldrig påstått. DS



1 kommentar: