söndag 5 april 2009

Lämnar en av sekonderna ringen?


Kommer Wanja Lundby-Wedin att avgå? Ska en av svensk arbetarrörelses sekonder lämna ringen och den andra, Sahlin sitta kvar? Kommentatorerna spekulerar. Det är i så fall ett damoffer som troligen inte kommer att ha någon som helst betydelse. Men opinionsraset måste förhindras och då kanske Sahlin och LO-ledningen väljer den enkla vägen; ett silkessnöre till Wanja. Att på allvar ta itu med problemen vågar inte ledningen inom LO och (S) - det skulle med säkerhet ledde till att även sekond nummer två Sahlin får gå.

Berget nu envisas med att associera till boxning, varför inte fullfölja resonemanget.

I valet 2006 förlorade svensk arbetarrörelse på poäng, det handlade definitivt inte om någon knockout från Alliansregimen. I den returmatch som pågått sedan dess, har de bägge sekonderna förespråkat en taktik som möjligen kunna fungera om svensk arbetarrörelse varit en Muhammad Ali istället för en otränad Lillen Eklund.

I varje rondpaus har den allt mer tilltygade boxren fått råd som - retirera, ta slag, rephängning, inga uppercuts, inga vänsterkrokar eller kroppslag och absolut inga försök till knockoutslag - ta stryk och vänta till sista ronden!

I Zaire kunde Mohammed Ali som en välplanerad taktik ta kopiöst med stryk för att i åttonde ronden knocka en slutkörd George Foreman; något som gått till historien som"The Rumble in the Jungle".

Inom politiken har denna taktik visat sig vara rent självmord.

Sällan har svensk arbetarrörelse varit så passiv som sedan Alliansregimens seger. Sahlin/Wedins taktik har varit att inte lita till de miljoner människor som utgör arbetarrörelsen, utan argumenterat för att passivitet fram till nästa val är den enda och rätta vägen. Åren har nu gått och borgerligheten har raserat stora delar av det offentliga samhället, privatiserat, omfördelat utan motstånd. Då behövs det "bara" en AMF-affär för att opinionssiffrorna ska gå i botten.

Förmodligen blir det ännu värre.

Men det är aldrig försent, det finns ingen anledning till att deppa ihop. Ta intryck av Alliansregimen som har agerat, tagit initiativ och genomdrivit sitt program.

Det är precis det som behövs oavsett om Sahlin/Wedin eller några andra leder arbetarrörelsen. Folk behöver faktiskt segrar inte bara de förluster som Sahlin/Wedin bjudit på och för att segra måste man slåss.

Berget garanterar att några betydelsefulla segrar för arbetarrörelsen skulle snabbt ändra på styrkeförhållandena.

Varför inte:

Starta demonstrationer, protestmöten, petitioner och till och med strejker för ett omedelbart återställande av A-kassan? Varför i hela friden skall den frågan ligga i ett valmanifest 2010 när den behöver genomföras omedelbart? Driv frågan dag efter dag tills den segrar och se till att ansvarig minister; Littorin tvingas avgå.

Varför inte:

Samla arbetarrörelsen för att se till att åtminstone en arbetargrupp vinner det nuvarande varselkrigen på Volvo eller SAAB? Varför inte ställa upp bakom de mest kampvilliga vid Volvo Umeverken. Om varslen i Umeå kan dras tillbaks kan det vara första steget för att rädda nästa arbetargrupp.

Det finns mängder med frågor som kan leda till befriande, härliga, förödmjukande nederlag för Alliansregimen - det är bara att hugga i. Se till att Reinfeldt förlorar gång på gång, se till att minister efter minister får avgå - så skapar man tilltro till att arbetarrörelsen är kraften att ty sig till.

Den räddhågade, ynkliga "Vänta till valet 2010" - riskerar faktiskt att leda till inte bara en ny poängförlust utan en präktig knockout.

4 kommentarer:

  1. Wanja måste avgå. Hon har inte gjort någonting hon inte tvingats till och är nu helt diskrediterad. För LO är det nödvändigt med en genomgripande själv reform. För att visa beredvillighet till en sådan måste man ge den tydliga signalen att byta ordförande så snart som möjligt.

    SvaraRadera
  2. Kraxpelax, jag tänker inte motsätta mig vare sig Wanjas, Sahlins, Reinfeldts eller tusen styrelsegubbars avgång - det väsentliga är - vem och vad kommer sen? Själv skulle jag gärna se nån' tuff gruvarbetarledare som ny LO-boss men utan större rörelser i basen lär det väl bli en stillsam variant.

    Tyvärr är de enda signaler som skickas ut just nu - arbetarrörelsens ledning har själva sänkt ett sällan tidigare skådat opinionsövertag.

    SvaraRadera
  3. Utmärkt strategi om målsättningen för S är att bli ett 20 % parti. Faktum är att många kan åsikter om regeringens hantering av krisen, men att den här typen av militanta åtgärder har stöd hos en väldigt liten grupp. Men som sagt, ett utmärkt förslag för att garantera en fortsatt högerregering, det är helt i klass med att låta Wanja sitta kvar.

    SvaraRadera
  4. Jadu Martin H, att sitta still i båten och vänta har ju onekligen varit lyckosamt. Pessimist kan man bli när man tagit strider hundra och en gång men att inte ens försöka. Se på den gapiga borgerligheten som med sin utomparlamentarism sänkte löntagarfonderna.Vore det lite krut i LO-ledningen skulle de kunna tvinga Alliansregimen till reträtt i A-kassefrågan på några veckor och på köpet bli av med några ministrar.

    SvaraRadera