onsdag 8 april 2009

Lobbyistministrarna tiger

Att mörka är förmodligen en moderat arvssynd. I senaste numret av Resumé kommer följande intressanta avslöjande om fyra ministrar under rubriken:

Ministrar mörkar tiden som lobbyister

Berget saxar:

"I Fredrik Reinfeldts regering dominerar en yrkesgrupp: 4 av 22 ministrar har en bakgrund som pr-konsulter eller lobbyister. Av dessa 4 kommer 2 från Kreab, utrikesminister Carl Bildt och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har varit konsult på Burson-Marsteller och integrationsminister Nyamko Sabuni har arbetat som konsult på Geelmuyden Kiese.

Samtliga byråer stoltserar i sina presentationer med att kunna påverka beslut och att ha goda nätverk med förtroendevalda beslutsfattare. Samtidigt vägrar samtliga av de 4 statsråden att svara på Resumés frågor som handlar om vilka uppdrags­givare de har haft."






Bildt som lobbyist känner vi igen från förr som en tillskyndare för USA:s inmarsch i och ockupation av Irak. Littorin har ju som känt är tidigare slirat med sina utbildningsmeriter från en amerikansk fuskutbildning. Nu sluter sig även kulturministern till de två och vägrar svara vilka konsultuppdrag hon haft.

Berget undrar vilken storm som skulle blåst upp och ökat till en gigantisk tromb om det varit en LO-ordförande, Sahlin eller Ohly. Nu får vi se om media tycker det är av intresse att möjligen peta lite i lobbyistministrarnas historia.

(foto: Pawel Flato)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar